У Сумах Котельні північного промвузла зменшать тариф на тепло

21.01.2020

Котельні північного промвузла зменшать тариф на тепло. Такого висновку дійшли під час виконкому Сумської міської ради. Назвати цифру переглянутої ціни послуги планують у п’ятницю, 24 січня. Виходять з того, що газ із серпня по грудень подешевшав на 8%, повідомляє Суспільне.

Тариф на тепло і гарячу воду, який діє зараз на території обслуговуванні Котельні північного промвузла, виконком затверджував у липні 2019 року. Це – 1 тис 371 грн і 77 коп. за гігакалорію (без податку на додану вартість).

Сам тариф складається з трьох позицій: виробництво, постачання та транспортування теплової енергії. Скоригувати мають (у зв’язку зі зменшенням ціни газу) саме витрати, які має підприємство при виробництві тепла.

Виробництво однієї гігакалорії теплової енергії коштує одну тисячу 216 грн і 18 копійок. Паливна складова у цьому виробництві займає 40,65% або у перерахунку на гривні, 494 грн 43 коп. Якщо, як говорив Віктор Волонтирець, з моменту затвердження тарифу, газ подешевшав на 8%, виходить, що ціна однієї гігакалорії у Котельні північного промвузла зменшиться на 39 грн 55 коп.

Як ймовірно має знизитися тариф

«При наявності облаштування у багатоквартирного будинку лічильником на тепло, вартість тепла за звітній період визначається фактичний обсяг спожитого тепла в гігакалоріях множиться на тариф. А платіжний документ виставляється споживачам гривні за метр квадратний. Вони підраховуються. Береться вартість спожитого тепла по лічильнику, ділиться на загально будинкову опалювальну площу і множиться конкретно на опалювальну площу конкретної квартири. Оце буде у платіжці документ гривні за метр квадратний по факту спожитого тепла по лічильнику», — каже член громадської ради «Житловий експерт» Валерій Романенко.

На виконкомі представників Котельні північно промвузла не було.

«Ми вчора на попередньому засіданні слухали НВО, вони поки що неготові до нового тарифу від нової організації «Енержі сервіс». Треба департаменту інфраструктури протягом 2-3 днів опрацювати питання перерахунку по НВО, тому що по НВО встановлюємо тарифи ми виконавчим комітетом. І оскільки минулий рік мінус практично 8% ,то вам зробити треба перерахунок по складовій тарифу виключно газу, тому що це основна складова тарифу в тарифі НВО і винести на позачергове засідання виконавчого комітету», — зазначив член виконкому Сумської міськради Віктор Волонтирець.

У кожного будинку залежно від кількості спожитого буде різний тариф. Ці суми абоненти Котельні північного промвузла можуть побачити у квитанціях за січень — якщо до кінця місяця виконком встигне скоригувати тариф.

Окрім Котельні північного промвузла сумчанам опалення надає також ТОВ «Сумитеплоенерго», вона обігріває майже тисячу будинків.

Як говорив минулої п’ятниці директор підприємства Дмитро Васюнін, складова газу у їхньому тарифі на опалення у грудні склала близько 17%. Решта – вугілля. Щоб перерахувати тариф у зв’язку зі зниженням ціни на газ, вони чекають на роз’яснення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, бо саме Нацкомісія затверджує їм вартість цієї послуги.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: