У Сумах стане менше вишів?

24.01.2020

Для оптимізації кількості вишів в Україні уряд змінив систему їх фінансування, планує закривати філії ВНЗ у деяких містах. Крім того, Міносвіти може об’єднати деякі університети, заявила міністр освіти. Вона вважає оптимальним скорочення кількості вищих навчальних закладів в Україні втричі: «Мені здається, що якби у нас було приблизно 80 університетів, у три рази менше, ніж зараз, то ми трохи почистили б систему».

За її словами, у міністерства буде кілька інструментів для впливу на оптимізацію мережі вищих навчальних закладів. Зокрема, з 1 січня почав працювати принцип фінансування університетів за показниками їх діяльності, що призведе до того, що слабкі виші просто не зможуть функціонувати без належного державного фінансування. Також із 2021 році повинні зникнути філії вишів у окремих містах, оскільки їх мережа роздута, а найчастіше вони надають набагато гіршу якість освіти. «Міносвіти є засновником університетів, тому ми можемо ініціювати оптимізацію певних закладів. Зараз якраз готується великий кейс по оптимізації, скоро буде рішення уряду про об’єднання чотирьох університетів і створення на їх основі одного хорошого закладу», — повідомила Новосад.

Нагадаємо, український уряд у грудні 2019 року ухвалив рішення змінити підходи до фінансування закладів вищої освіти — з початку 2020 року воно відбувається відповідно до результатів їхньої діяльності. Крім того, Міносвіти планує з 2021 р. запустити систему моніторингу працевлаштування випускників вузів.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: