Кодування каналів на супутнику: як і що дивитимуться жителі Сумщини

28.01.2020

Від 28 січня два десятки центральних українських каналів закодують свій сигнал на супутнику. Для того, щоб продовжувати бачити їх в ефірі, необхідно придбати новий тюнер, обов’язкового з позначкою УТБ, та оформити підписку з щомісячною абонплатою одному з двох офіційних провайдерів. Про це пише Суспільне.

Як альтернатива супутниковому телебаченню – цифрове Т2 на Сумщині недоступне у чотирьох районах, розповідає директор Сумської філії концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Микола Мельник — це прикордонні райони, які межують з Російською Федерацією, а саме — Середино-Будський, Великописарівський, Краснопільський, а також – Липоводолинський райони. У решті покриття 50-60%.

“Проблема ця вже існує не перший рік і її на жаль «Зеонбуд», який є провайдером цифрового телебачення не проводить ніяке підвищення покриття території не тільки в нашій області, а й взагалі території України. З аналоговим телебаченням цікава ситуація. З 1 січня Держспецзв’язок виступив з листом, звернувся до Кабінету міністрів продовження телебачення аналогового мовлення до 1 липня 2020 року, але на сьогодні, постанови кабміну немає і ми працюємо в неправовому полі”, — зауважив Микола Мельник.

Зараз у супутниковому телебаченні доступні 117 каналів, мають закодувати близько 20 центральних – розповів член Нацради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський.

“На мій погляд, це зараз робити недоречно, але зупинити цей процес Національна рада не може, бо це є частиною комерційної діяльності мовників. У нас 8 членів національної ради, і нас у всіх різні думки. Є члени Нацради, які підтримують кодування, тому що в перспективі це дасть додаткові капіталізації самій індустрії, самим мовникам, вони зможуть інвестувати більше коштів створення конкурентоздатного продукту, вони зможуть стабілізувати свій фінансовий стан, зменшиться відсоток піратства, але це довгострокова перспектива, але це моя думка, відбудеться певний відкат у нашому впливі на інформаційний простір” — прокоментував Сергій Костинський.

Окрім супутникового та цифрового телебачення Т2 у районних центрах Сумщини працюють 21 провайдер кабельного телебачення. За словами представниці Нацради України з питань телебачення і радіомовлення в Сумській області Лариси Якубенко немає такою послуги у трьох районах – Липоводолинському, Буринському та Середино-будському.

“Ті, хто придбав свого часу цифровий тюнер Т2 або мають сучасний телевізор із вбудованим тюнером Т2 вони продовжать дивитися цифрове телебачення безкоштовно 32 загальноукраїнських канали. Також, у майже всіх районних центрах у нас є провайдери програмних послуг. У людей є альтернатива, або дивитися супутникові канали за допомогою супутникової тарілки із придбанням тюнера супутникового або дивитися цифрове телебачення за допомогою тюнера Т2 або заключити угоду з провайдером програмних послуг на постачання пакету телевізійних каналів у кабельному форматі”, — повідомила Лариса Якубенко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: