Вадим Лисий — про зміни в Сумській «Батьківщині» та плани на вибори

31.01.2020

Наприкінці минулого року у керівному складі Сумської «Батьківщини» сталися кадрові зміни. Виконуючим обов’язки голови обласної партійної організації став Вадим ЛИСИЙ — досвідчений політик та професійний спортсмен, екс-депутат міської ради, член ВО «Батьківщина» з 2006 р. та президент Федерації автоспорту Сумщини. Він замінив на посту мера Сум Олександра ЛИСЕНКА, і ті, хто звик усюди бачити «зраду», почали шукати «скелети в шафі» та висувати різні версії щодо причин прийняття такого рішення. Зокрема, про те, що лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко нібито «продала» партію нардепу Ігорю МОЛОТКУ. Щоб розставити всі крапки над «і» та спростувати неправдиві чутки, Вадим Лисий  відверто відповів на складні та часом незручні запитання.

З чим все ж таки була пов’язана необхідність змінити партійне керівництво «Батьківщини» на Сумщині?

Зміни пов’язані з тим, що виникла потреба у динамічному посиленні роботи партійної структури. Будь-яка партія потребує динаміки для покращення своїх результатів. Пріоритетним завданням партійного осередку я вважаю розбудову нашої маленької батьківщини – Сумщини. Ми згуртовані і налаштовані на командну роботу. Виборча система мотивує до єднання професійних, авторитетних, сильних особистостей. І сьогодні вже партія «Батьківщина», яка має досвід і представництво у кожній місцевій раді, проводить перемовини і об’єднує таких людей. Як керівник партійного осередку, я готовий до конструктивних зустрічей задля посилення позицій команди. Я ставлю за мету залучення до лав партії якомога більше авторитетних людей, які своїми знаннями та досвідом допоможуть втілити поставлені задачі, щоб на місцевих виборах у 2020 р. партія була представлена в органах влади всіх рівнів – від депутатів і голів ОТГ до депутатів міських, районних і обласної рад. І ми це робимо. Це необхідно не для задоволення власних амбіцій, а для виконання програмних завдань партії – розвитку області задля підвищення рівня добробуту людей.

 Розкажіть про свою політичну кар’єру?

Я в партії «Батьківщина» з 2006 р. Це був мій свідомий вибір після Помаранчевої революції. У партійній структурі я пройшов шлях від звичайного партійця до в.о. голови обласної партійної організації. У мене було бажання розвиватися особисто та використовувати набутий досвід, щоб впливати на розвиток Сум та покращувати рівень життя мешканців. На той час я вже був головою Федерації автоспорту Сумщини, знав, як налагодити командну роботу спортсменів та функціонування організації, але розумів, що не можу впливати на деякі важливі процеси. Наприклад, як професійного автогонщика, мене не задовольняв стан доріг в області. Були й інші проблеми, які потребували вирішення. Тому і зробив вибір на користь ВО «Батьківщини», оскільки, мені були близькі цінності та принципи, які вона проголошувала. Вважаю, що саме «Батьківщина» дає прозору можливість розвитку в політиці професійним людям з активною громадською позицією. Як політично активна людина, я брав участь у виборчих кампаніях з 2006 р., був головою дільничної виборчої комісії і спостерігачем, потім кандидатом у депутати, потім у 2010 р, власне, депутатом місцевої ради. За час роботи вдалося досягти певних успіхів у вирішенні проблемних питань. Був зроблений ремонт дитячого садочку на моєму виборчому окрузі та ремонт доріг у районі колишнього провулку Баумана. І хоч зараз я не депутат, люди все одно телефонують і просять допомоги у розв’язанні проблем, що їх турбують. І я не можу відмовити.

Коли відбудеться партійна конференція і Ви позбудетеся приставки в. о.?

Зараз тривають звітно-виборчі партійні конференції у містах та районах області. Після завершення цієї роботи відбудеться обласна конференція і розглянуто дане питання. Працюємо згідно Статуту партії.

Чи правда, що мер Олександр Лисенко став Вашим заступником? І чи відбулись ще якісь зміни у структурі партійного керівництва?

Так, він залишається моїм заступником. Можна сказати, що нині міський голова є почесним членом партії. Немає такого звання, проте внесок Олександра Лисенка у розбудову партійної організації складно переоцінити. Можу запевнити, що ця заміна була зроблена не через незадоволення діяльністю Олександра Лисенка. Просто зараз саме той час, коли треба більше зосередитися на проблемах  міста, 2020 рік – рік місцевих виборів і попереду важлива робота. Хочу ще раз підкреслити — всередині партії ніхто не ділить посади і не веде підкилимні ігри. Щодо додаткових змін у керівництві, то 21 січня новим очільником фракції у міській раді депутати обрали Анатолія САГАЧА, депутата міськради, багаторічного партійця, керівника КП «Міськводоканал» СМР.

 Після Вашого призначення у деяких ЗМІ з’явилися публікації, в яких були висловлені припущення нібито партійний осередок на Сумщині був «проданий» нардепу Ігорю МОЛОТКУ. Як Ви прокоментуєте таку інформацію?

Це повна нісенітниця. Якби було так, то за місяць, протягом якого я очолюю обласну організацію, я мав би «рубати голови», тобто змінювати партійне керівництво в районах. Бо «новий власник» зажадав би змінити осередок під свої потреби та поставити своїх людей. Але за час, що минув, не відбулося жодної неоднозначної заміни, а з лав партії нікого не було виключено.

 Вас називають людиною нардепа Ігоря Молотка, помічником якого Ви були протягом двох скликань — VII (2012-2019 роки). Ви родичі або ж у Вас є спільний бізнес?

Наголошую, що помічником Ігоря Молотка я був лише півроку у 2012-2013 рр. Взагалі я був помічником трьох нардепів: Івана Сідельника, Володимира Полохала та Ігоря Молотка. Так про мене тепер можна сказати, що я одночасно людина всіх трьох народних обранців? Навіть кумедно коментувати такі закиди. Я – людина Юлії Тимошенко, керівник партійної організації. І крапка.

Можу лише сказати, що поважаю всіх людей, чиї зусилля спрямовані на розвиток області, що їх обирала. Пан Молоток дійсно багато зробив для Шостки – дороги, фонтани, парк, оглядове колесо. Він — народний депутат, що дійсно піклується про свій округ, і я б хотів, щоб таких народних обранців було якомога більше. Якби на Сумщині було шість таких Молотків, це пішло б області на користь.

Ваші опоненти згадують скандал з приміщеннями та землею в військовому містечку, пов’язаний з Вашим родичем. Чим він закінчився?

Не знаю. Не мав жодного відношення до тієї ситуації, ані юридичного, ані економічного. Це питання штучно розпалювалося задля скандалу.

Які глобальні питання, згідно політичного курсу «Батьківщини», Вас турбують найбільше?

Зараз важливо консолідуватися не тільки заради  вирішення внутрішніх проблем. Ми живемо в умовах зовнішньої військової агресії, і маємо бути сильними саме як прикордонна область. Росії не вдалося захопити нашу країну на фізичному рівні, але зараз на Україну тиснуть економічно, лобіюючи законопроекти, що її послаблюють, зокрема, про ринок землі, та приватизацію  газотранспортної системи. Партія «Батькіщина» не проти відкритого ринку землі, але якщо не буде проведена інвентаризація земель сільськогосподарського призначення і вироблені прозорі, однакові для всіх правила продажу, Україна втратить свій найцінніший актив. Більше того, навіщо, коли держава веде війну, продавати землю? Це як продавати палаючий будинок. Може господарю треба спочатку загасити вогонь, зробити ремонт? І тоді вже продати за більш вигідну ціну. Українські аграрії, що сподіваються викупити землю, мають розуміти, що не зможуть «тягатися» з арабськими шейхами, які на онлайн торгах можуть запропонувати захмарну суму. Ризикуємо піти шляхом Мадагаскару, де таким же чином великі гравці викупили землі і тепер вирощені врожаї на власній землі не по-кишені більшості місцевих жителів.

Чи планує «Батьківщина» очищати свої ряди?

Зараз організація в Сумській області налічує більше 25 тис. людей. У будь-якій партійній структурі постійно відбувається процес оновлення, я називаю його еволюційним. Звичайно, ми робимо висновки, аналізуючи діяльність та конкретні результати роботи, вивчаємо звернення людей щодо співпраці чи, можливо, інколи бездіяльності членів партійної організації. Оновлення не відбувається лише тому, що таким було бажання голови партійної організації, це не наш метод. Представники нашої партійної структури працюють на результат, а висновки нехай роблять виборці. Саме вони, якщо це потрібно, зможуть очистити наші ряди.

Чи плануєте Ви поборотися за крісло міського голови?

Ні. Не планую точно.

Ви очолюєте Федерацію автоспорту Сумщини. Чи не складно буде суміщати з цим партійне керівництво і, які цікаві спортивні акції нас очікують?

Відверто кажучи, суміщати складно. Приходить час у житті кожної людини, коли треба робити вибір, часом він буває складним. Колись я вирішив більше не займатися активно автоперегонами. Я досяг певних спортивних успіхів, отримав звання майстра спорту і в 2007 р. став чемпіоном України, але у 2012 р. на мої життєві терези були покладені заняття автоспортом та політична діяльність. Остання переважила. Зараз я не виступаю як професійний спортсмен, зате можу пишатися як тренер, вихованці якого впевнено б’ють рекорди. Для реалізації спортивних проектів на всеукраїнському та обласному рівнях потрібен час. Зараз всі ресурси направлені на підсилення роботи партійної організації. Втім є великий колектив Федерації, злагоджений як годинник, і він працює навіть без керівника. В цьому році вже заплановані спортивні заходи, змагання, яскраві автошоу, які точно не залишать байдужими глядачів та прихильників.

За матеріалами газети «Панорама» від 29.01.2020

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: