Лісівники Сумщини спростували інформацію щодо проведення незаконної рубки

05.02.2020

Нещодавно в соцмережі Facebook (а саме на сторінці Вестника екологи) розгорнулось обговорення щодо законності діяльності Свеського лісгоспу. Зокрема йшлося про проведення підприємством рубки біля м. Дружба.

З огляду на це свеські лісівники на своєму офіційному веб-сайті детально розповіли дописувачам про все, що їх турбувало.

«Останнім часом в суспільстві склався та підтримується лише негативний образ роботи лісівників та лісогосподарських підприємств і надзвичайно важко після публікацій з критикою, звинуваченнями у «безпощадних рубках» і т.д. донести до людей дійсний стан речей та пояснити, що лісівники дотримуються чинного законодавства, встановлених правил проведення рубок та не здійснюють їх «з метою продажу якісної деревини» та заради «набивання власних кишень».

Однак, зараз склалась тенденція, що все, щоб не сказали та не написали працівники галузі піддається насмішкам, звинуваченням у брехні, і, на жаль, більшість людей сприймають та підтримують лише сторону, яка перша розповсюдила інформацію, навіть, якщо вона не відповідає дійсності, а будь-які намагання пояснити сприймаються як виправдання.

Вдячні всім за активність у питаннях вирубки лісу, однак запевняємо ДП «Свеський лісгосп» проводить свою діяльність в рамках чинного законодавства.

Нещодавно в соцмережі Facebook розгорнулось обговорення щодо законності проведення рубки біля м. Дружба в кварталі 19 виділ14.1 площею 2,5 га.

ДП Свеське лісове господарство інформує про те, що рубка в Дружбівському лісництві ДП Свеське лісове господарство в кварталі 19 виділ 14,1 площею 2,5 га здійснюється в межах розрахункової лісосіки, фонду рубок головного користування, та на підставі спеціального дозволу – лісорубного квитка № 5842 від 02.01.2020 року.

Рубка призначена та проводиться на законних підставах.

Згідно матеріалів лісовпорядкування 2018 року та Проекту організації та розвитку лісового господарства Державного підприємства «Свеське лісове господарство» Сумського ОУЛМГ дана ділянка призначена в рубку головного користування в період 2018-2022 років. Приймаючи розрахункову лісосіку лісовпорядкування керується принципами забезпечення невиснажливого і рівномірного користування лісовими ресурсами, збереженням умов відтворення високопродуктивних стійких насаджень, їх екологічних та інших корисних властивостей.

Лісгоспом проведено в 2019 році процедуру Оцінки впливу на довкілля сформований Звіт з оцінки впливу на довкілля «Спеціальне використання лісових ресурсів в порядку проведення рубок головного користування ДП «Свеське лісове господарство» Сумського ОУЛМГ Державного агентства лісових ресурсів України»(реєстраційний номер 201867931) де вище згадана ділянка призначена в рубку згідно Відомості рубок головного користування на період з 2018 по 2027 рік.

25.01.2019 року лісгоспом проведені Громадські обговорення планової діяльності лісгоспу, куди були запрошені прийняти участь всі бажаючі через джерела масової інформації(газета «Голос Часу» від 17.11.2018 року №46(9363) та «Сумщина» від 15.11.2018 року №46 (20411)), сайт лісгоспу та об’яви на дошках оголошення Дружбівської ОТГ всіх сільських та селищних рад району.

28.01.2019 року лісгоспом отриманий Висновок з оцінки впливу на довкілля планової діяльності «Спеціальне використання лісових ресурсів в порядку проведення рубок головного користування ДП «Свеське лісове господарство» Сумського ОУЛМГ Державного агентства лісових ресурсів України» де вказано що Міністерство екології та природних ресурсів України з урахуванням всієї інформації, зауважень та пропозиції, що надійшли протягом строку громадського обговорення, вважає допустимим провадження планової діяльності.

Наприкінці кожного року лісгосп інформує населення району про планову діяльність на наступний рік через сайт лісгоспу та надсилаються листи головам всіх сільських та селищних рад району та Дружбівскій ОТГ, де вказується інформація про назву рубок та в яких кварталах та виділах буде проводитись лісогосподарська діяльність на протязі року.

Останнім часом наше підприємство відчуває внутрішню тривогу по причині нерозуміння проблем лісової галузі, непродуманих законодавчих актів наших законотворців, які можуть в подальшому привести до погіршення роботи лісгоспів. Так всього на користь держави за 2019 рік сплачено податків на суму 37711,0 тис. грн. Податкове навантаження на заготовлений куб збільшилось у зв’язку збільшенням з січня місяця 2019 року на 50% рентної плати спеціальне використання лісових ресурсів. Так у 2019 році нараховано рентної плати 16527,0 тис. грн. Також у 2019 році був введений податок на лісові землі і склав у 2019 році 805,0тис.грн., а в 2018 році цей податок складав лише 85,0 тис. грн.

Ще одна несподіванка від законотворців у грудні місяці 2019 року , щодо збільшення відрахувань частини чистого прибутку з 50% до 90% і підприємство додатково сплатило 226,0тис.грн.

Розуміючи, який шквал негативу випливе після даного коментарю, все ж таки сподіваємось на розуміння та адекватне сприйняття роботи працівників лісової галузі, і закликаємо перестати формувати образ лісівника – злодія, та, навпаки, разом проводити зміни на краще у лісовій галузі.

ДП «Свеський лісгосп» відкрите до об’єктивної критики, до співпраці з громадськістю і письмово готовий надати офіційні відповіді на всі запити, звернення щодо проведення рубок, коментарі, можемо, навіть, запросити на зустріч з працівниками, які пояснять, які роботи і де проводяться лісгоспом, пред’явити необхідні документи, але для цього просимо звертатись безпосередньо до адміністрації підприємства або у визначеному законодавством порядку на поштову чи електронну адресу лісгоспу з усіма питаннями, які потребують відповідей та роз’яснень.

Багато громадян, які переживать за рубки, користуються наданим правом та завжди оперативно отримують вичерпні відповіді від працівників нашого підприємства.

У разі відсутності звернень безпосередньо до лісгоспу та до отримання відповідей на поставлені питання, просимо не розповсюджувати непідтверджену інформацію та не звинувачувати лісгосп безпідставно», — йдеться у коментарі прес-служби ДП «Свеське ЛГ».

Прес-служба ДП «Свеське ЛГ»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: