На Пслі з’явилася коричнева плівка

05.02.2020

На поверхні води річки Псел в районі Старого села, що під Сумами, з’явилась плівка коричневого кольору. Представники лабораторії Держекоінспекції взяли аналізи води для дослідження.

Мешканець Старого села Дмитро Мисенгевич розповідає: «Як спостерігаються під самим берегом, такою піною була вкрита уся річка. Пливе й пливе, і, я так думаю, що буде пливти, поки не зроблять реорганізацію очисних споруд».

Вище за течією знаходяться очисні споруди сумського «Міськводоканалу». Тут стічні води з міста проходять три етапи очистки: механічну, біологічну та відстоювання, а також тут відбувається хлорування води, пише suspilne.media.

У той же час у лабораторії, де контролюють якість води, що потрапляє в річку, заспокоюють. «Тут ми досліджуємо стічну воду, яка надходить на очисні споруди, яку ми випускаємо в річку Псел і досліджуємо також етапи очистки стічної води. Ми контролюємо хімічні показники, перевищення показників немає», — говорить інженер-лаборант «Міськводоканалу» Аліна Калашник.

Технік-гідролог очисних споруд «Міськводоканалу» Тетяна Сікідіна контролює стан бактерій, що переробляють органіку на безпечні речовини. Інші мікроорганізми мають бути індикаторами чистоти води: «Якщо їм не вистачає харчів або не вистачає кисню, вони закриваються, тобто, не працюють. Зараз усе добре, ніяких нарікань на наших мікроорганізмів немає, що там щось погано».

Результати проб води, які відбірали фахівці, стануть відомі за 5 діб.

Як відомо:

Прокуратура відкрила кримінальне провадження щодо забруднення Псла в районі Старого села у травні 2019 року.Тоді у воді було виявлено перевищення допустимих норм органічних сполук, перевищення хімічного та біологічного споживання кисню вдвічі. За словами начальника Державної екологічної інспекції в Сумській області Олександра Уварова, це свідчить про те, що органіка потрапила до річки. За словами прес-секретарки прокурора Сумської області Наталі Науменко, кримінальне провадження 2019 року слідчі поліції закрили.

Подібну проблему спостерігали в тому ж місці у вересні 2018 року.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: