На Сумщині помирає втричі людей більше, ніж народжується

06.02.2020

За даними Держстату, на 100 померлих припадає 54 новонароджених. На Сумщині цей показник ще вищий. Так, минулоріч на Сумщині померло понад 15 тисяч осіб, а народилося трохи більше 5 тисяч. Тобто щороку населення нашої області зменшується на третину.

Депутат обласної ради, голова обласної організації ПП ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ Олександр Стрельченко називає ще один негативний показник: «В Україні одна з найнижчих в Європі середня тривалість життя. Ситуацію можна було б виправити, якби населенню були доступні якісні медичні послуги. Але у нас медицина фінансується за залишковим принципом. Бюджет на 2020 рік передбачає витрати на охорону здоров’я в 1,7 рази менше встановленого Законом. Також значно менше виділено цього року на медицину Сумщини, ніж минулоріч».

Депутат говорить, що окрім демографічних показників масштабів національного лиха набуває виїзд українців за кордон. За даними ООН, за роки незалежності з України виїхало 5,5 млн людей. Країна активно втрачає кваліфіковані трудові ресурси, і одночасно – можливість утримувати своїх пенсіонерів.

«Найбільш суттєво кадрова проблема відчувається в системі охорони здоров’я, — говорить Олександр Стрельченко. — Галузь неймовірними темпами втрачає фахівців. Висококваліфіковані медики не просто йдуть з медицини, але й виїжджають з країни. За останні вісім років загальне число лікарів зменшилася майже на 30 тис. чоловік, а кількість середнього медперсоналу скоротилася на 95,5 тис. Медики йдуть через низькі зарплати. Як результат, маємо зниження доступності первинної медичної допомоги і спалаху епідемій».

Депутат наголошує, що комерціалізація медицини або перекладання витрат на місцевий рівень – це не панацея. У громад немає грошей для фінансування медицини якісного і сучасного рівня. А у переважної більшості українських громадян просто немає коштів, щоб оплачувати величезні медичні рахунки і купувати дорогі ліки. Тим більше, на місцевому рівні не в змозі протистояти зростаючим загрозам епідемій і справлятися з викликами пандемій.

«Найближчим часом, враховуючи українські реалії, ситуація не зміниться. Народжуваність не виросте, як і не підвищиться тривалість життя людей. Не повернуться в Україну кваліфіковані кадри, не осучасниться при безгрошів’ї медицина. Ми всі спостерігаємо, як Кабмін Гончарука веде країну до катастрофи. Нинішній уряд вміє робити лише яскраві презентації. Справжній результат його роботи – криза в країні. Україні сьогодні як ніколи необхідний уряд, який розуміє, як працює економіка, промисловість і які соціальні гарантії повинні мати українці», — резюмував Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: