Чорнобильці Сумщини стурбовані можливістю закриття диспансеру радіаційного захисту населення

07.02.2020

З цього приводу вони зібралися у медичному закладі. Запросили керівництво обласного управління здоров’я, представника Національної служби здоров’я та депутатів Сумської обласної ради, до комунальної власності якої належить диспансер.

Директор закладу Тетяна Вітюк говорить, що фінансування диспансеру цього року передбачено наполовину менше, ніж минулоріч. До 1 квітня його фінансує обласна рада, а потім, згідно з програмою  дій Уряду, всі заклади вторинного та третинного рівнів мають перейти на нову модель фінансування – від кошторисного постатейного утримання закладу до оплати за медичну послугу. Але водночас НСЗУ висуває й свої умови до лікарень, які не всі можуть виконати.

Керівник міської організації «Чорнобиль-Суми» Лідія Самко бідкається від того, що їм постійно доводиться «відвойовувати» диспансер, хоча усі медичні послуги, як і надання ліків, гарантовані державою. Але, то на папері. Насправді – постійна боротьба за збереження «чорнобильської» лікарні.

Звертаючись до присутніх, Лідія Федорівна попросила допомогти відстояти заклад, оскільки у ньому профільні і висококваліфіковані лікарі, які знають специфіку лікування постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Вона подякувала обласному депутату, голові обласної організації ПП «ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ» Олександру Стрельченку за постійну підтримку чорнобильців і відстоювання їх законних прав не лише на теренах області, а й на рівні України.

Натомість Олександр Стрельченко пообіцяв і зараз не залишити чорнобильців один на один з цією проблемою, і якщо лікарні загрожуватиме скорочення або значне зменшення фінансування, то захищати заклад, підключивши своїх колег по партії у Верховній Раді України.

«Будь-яка реформа повинна покращувати життя людей, а не навпаки, — упевнений обласний депутат-опозиціонер. — Зараз знову під «урядові досліди» потрапляють найменш захищені верстви населення, серед яких і чорнобильці. Ми разом із ліквідаторами готові їхати до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, аби захистити права тих, хто понад 30 років тому рятував світ від атомної катастрофи, а зараз потерпає від безграмотності та свавілля влади. Ми не допустимо, щоб чорнобильці Сумщини залишилися без своєї профільної лікарні, щоб тут були зменшені медичні послуги та звужена кількість спеціалістів».

Олександр Стрельченко пообіцяв, що порушить це питання на пленарному засіданні найближчої сесії обласної ради, бо про закриття таких профільних диспансерів, як радіаційного захисту, на сьогоднішній день не може бути й мови!

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: