Турнір з історичного фехтування відбувся у Сумах

09.02.2020

У спорткомплексі Сумського педуніверситету 8 лютого відбувся відкритий турнір сумської прем’єр-ліги з історичного фехтування. 20 спортсменів із Сум, Харкова та Києва в середньовічних обладунках билися на мечах за право бути кращими у своєму дивізіоні, повідомляє Суспільне.

В обладунках італійського лицаря – піхотинця XIV століття – учасник змагань з Харкова Ільяс Вишутін. Чоловік розповідає: такий комплект коштує 1,5 – 2 тисячі доларів. Обладунки мають відповідати історичним зразкам і проходять перевірку автентичним комітетом.

“Займався бойовим самбо, туди прийшли хлопці з бойового клубу «Князь», теж підтримати свою форму. Запропонували щось нове – бої в обладунках, з мечами. Мені було дуже цікаво здійснити таку маленьку дитячу мрію. Так і потрапив до клубу “Князь”. В подальшому ми брали участь у різних турнірах. Найтитулованіший – “Битва націй” який є міжнародним турніром. У 2018 році золоту медаль завоювали: 21 на 21, і в нас є іще дві срібні медалі. Тобто, ми є чемпіонами та призерами світу”, – говорить учасник змагань Ільяс Вишутін.

Вік та країну кожен з лицарів обирає собі самостійно. Тут немає вагових категорій чи вікових обмежень. До змагань допускаються юнаки та дівчата з 18 років. На цьому турнірі кожен зі спортсменів має шанс позмагатися з кожним учасником. Бої проходять у двох номінаціях: “щит-меч” та “баклер-меч”. Тобто, спортсмени фехтують мечем, захищаючись маленьким круглим щитом.

“Не можна бити в стопу, не можна бити в зону паху, в потилицю. Прямий удар в голову – 2 бали, кінцівки – 1 бал, корпус – 2 бали. Перемагає той, хто перший набирає 10 балів. Але удар повинен бути акцентованим і прямим. Якщо удар слабий – торкнувся щита або меча – він не зараховується”, – говорить співорганізатор турніру Богдан Калініченко.

Алла Шовкопляс сьогодні – бокова суддя. Починала займатися історичним фехтуванням у Сумах. Переїхавши до Харкова, розширила свій арсенал: “Я починала з фехтування, зараз я більше займаюся масовими боями, але мені цікаво розвивати ці дві сфери. Мені подобається те, що можна бити всім, чим можна: головою, кулаками, руками, щитом. Так, у нас є заборонені зони, плюс у масових номінаціях я можу застосовувати прийоми боротьби”, – говорить суддя змагань Алла Шовкопляс.

Ці змагання дають можливість набути навичок перед загальноукраїнським чемпіонатом. Сюди не допускають фехтувальників з ТОП-10 України.

“У більш молодих бійців є більше можливостей пофехтувати , більше можливостей виграти медалі, і підготуватися до змагань. Практично за два тижні у Харкові відбудеться Чемпіонат України з UMF, і там вони, вже підготовлені, зможуть скласти серйозну конкуренцію топовим фехтувальникам України”, – говорить головний суддя змагань Сергій Клочко.

Сумчанка Анна Терещенко на змаганнях вболіває за чоловіка: “Бували такі випадки, коли людина втрачала свідомість або травми були, возили до лікарні, але загалом, – це дуже цікаво, для глядачів – це круто”.

За результатами турніру у номінації “щит-меч” перше та друге місце здобули представники Харкова: Ільяс Вишутін та Владислав Іванов відповідно, третє – Тимофій Сусіденко із Сум. У номінації “баклер-меч” перше місце посів Тимофій Сусіденко, а друге та третє харків’яни: Олександр Попов та Владислав Іванов відповідно.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: