Вікдлючення українських каналів на супутнику: реакція жителів Сумщини

09.02.2020

Жителі Глухова переходять на кабельне, а в селах переважно обирають Т2

Кажуть, що дорого

Після відключення 28 січня доступу до 22 телеканалів на супутнику, чимало глухівчан лишилося на роздоріжжі: що робити далі? Люди бідкаються, що перегляд відтепер обійдеться в кругленьку суму. Особливо постраждали жителі сіл, де традиційно ставили тарілки.

Звісно, безкоштовно дивитися ТБ через супутник можна, понад 90 нішевих, інформаційних, громадських, регіональних каналів лишаються у вільному доступі. Проте контент там не такий цікавий, наприклад, немає улюблених шоу, прем’єр, як на популярних, але нині заблокованих «1+1», «СТБ», «ТРК Україна», «Новий канал» та ін. Здебільшого показують старі сезони телепрограм та серіалів. Декого це влаштовує, декого – ні.

Яка альтернатива?

Найдешевший варіант – тюнери Т2. Здебільшого його обирають як альтернативний мешканці сіл. Їх ціна коливається у межах 200-300 грн. До тюнера потрібно ще придбати антену – 280-500 грн. Ніякої більше щомісячної плати немає, однак доступно для глядача буде лише 32 канали, зокрема, нині закодовані. Як розповідають майстри, мінусом є те, що посилювачі в цих антенах дуже чутливі до блискавки, тож часом їх, можливо, доведеться міняти.

Супутникове ТБ. Щоб продовжити користуватися тарілками, потрібно купити до них тюнери УТБ та підключитися до оператора Viasat або XtraTV. У Глухові спеціальних відділень цих платформ немає, але купити такий тюнер можна у магазинах електроніки чи у ТРК «Глухів», коштують вони 1100-1200 грн. Є майстри, які пропонують свої послуги при підключенні – близько 300-400 грн. Однак це можна зробити і самому: на коробці з тюнером є номери Viasat та XtraTV, потрібно просто зателефонувати. Там вам запропонують тарифні плани (від 80 до 179 грн на місяць) та присвоять особистий рахунок. Щомісяця потрібно буде сплачувати через інтернет-банки, термінали чи у касі.

Інтернет-телебачення можна підключити у нових телевізорах, що мають функцію смарт-TV. Там потрібно обрати зручний відеосервіс, який пропонується в меню, прямо на екрані – бажаний тариф. Щоб оплатити, достатньо ввести номер банківської карти. В середньому вартість абонементу – від 49 грн на місяць. За ці гроші додатково пропонується чимало безкоштовних фільмів, програм та серіалів.

Також у Глухові є можливість підключитися до кабельного ТБ, вартість щомісячної плати – 80 грн. Однак ця послуга не доступна для мешканців сіл.

Хто що вибирає

За даними соцдослідження, на кабель планувало перейти 18% користувачів, IPTV/OTT – 14%, платні супутникові платформи – 13%, у цифровий ефір – 27%, а ще 14% готові були залишитися з безкоштовним супутниковим ТБ без закодованих каналів медіагруп.

Останні 14% – це мінімум 1,5-2 мільйони українських родин, які не мають зайвих коштів. Це і жителі глухівського прикордоння, у яких навіть антени ловлять російський ефір. І які будуть дивитись не лише безкоштовне українське, а й російське телебачення. Люди чесно кажуть, що «на шару» вони тим більше переходитимуть на російський контент, а які там передачі – пропагандистські чи про світ комах – їм все рівно. Бо пенсія у них ледве до двох тисяч доходить, і платні канали – останнє, що вони будуть купувати.

– У мене стоїть тарілка супутникова, ми її з чоловіком купили років десять назад, вона була недешева, але думали – один раз вкладемо гроші і будемо дивитись. У нашому селі таких багато. Тепер частина українських каналів зникла. Потрібно купувати якесь дороге обладнання, викликати майстра, ще й щомісяця сплачувати. Куди нам, пенсіонерам, з нашими доходами ще такі витрати? Буду дивитись, що там буде, ОРТ російське так ОРТ, аби гроші не платити, – ділиться на пероні автовокзалу жіночка з Суходолу.

Висновки нехай робить держава, інформаційний простір якої отримав дірку.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
24.04.2024 У Сумах прооперували відразу п’ятьох жінок із однаковою проблемою
24.04.2024 На базі сумської школи №27 збираються побудувати укриття на 1000 осіб
24.04.2024 У Сумах рятувальники ліквідували загоряння балкону

Коментарі: