Київ забрав у обласних рад можливість надавати дозволи на видобуток корисних копалин: Коболєву не вистачає 1,5 млн грн на день?

11.02.2020

Минулого тижня Кабінет Міністрів ухвалив Постанову, якою скасував необхідність погодження з депутатським корпусом обласних  рад  дозволів на надання родовищ корисних копалин загальнодержавного значення у користування інвесторам. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук вважає, що цим рішенням ліквідовано корупційну складову в користуванні надрами.

Абсолютно не погоджується з урядовцем депутат обласної ради від ПП ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ Микола Войтенко. Голова постійної комісії з питань житлово-комунального та дорожнього господарства, будівництва, архітектури, надзвичайних ситуацій, енергоефективності та енергозбереження переконаний, що це рішення Уряду потягне за собою цілий ряд негативних наслідків для регіонів: екологічних, фінансових, соціально-економічних.

«Це недобре вплине на стан екології в регіонах, де видобувається нафта і газ. Наприклад, для Сумщини, де видобуток нафти сягає 50%, а газу 6-8%, це втрата десятків мільярдів грн, які Київ забере собі. Раніше підприємства заключали соціально-економічні угоди і частину коштів від видобутку вкладали в розвиток регіонів на покращення доріг, екології тощо. Також до виходу цієї Постанови 5% ренти йшло до місцевого бюджету, 2,5% — до обласного, 1,5% та 1% — до районного та сільського бюджетів відповідно. Тепер на місцях розбиватимуть дороги, забруднюватимуть воду, землю, а гроші йтимуть до столиці», — говорить Микола Войтенко.

Він розповів, що раніше обласні ради ставили перед підприємствами-видобувачами питання, аби вони, користуючись надрами, які, згідно з Конституцією, належать народу України, не створювали людям проблем. Депутати не завжди з першого разу погоджували видобутки, аж поки не знаходили компромісу між компаніями та громадами щодо кількості перерахованих коштів чи об’єму проведених робіт. Тепер можливості далеко не бідних нафтогазовидобувних компаній розширять. Відповідно до Постанови, інвестори зможуть планувати свою діяльність завчасно, адже уряд дозволив резервування земельної ділянки ще до виставлення її на аукціон. А це означає, що компанії матимуть можливість видобувати надра, викачувати гроші з української економіки і виводити їх в офшори безперешкодно.

«При впровадженні реформи децентралізації громадам обіцяли, що кошти залишаться на місцях і їх навіть стане більше. Що маємо насправді? На місцеві ради переклали безліч державних зобов’язань. Грошей під це не дають. Окрім цього ще й забирають кошти від користування надрами. У Києві це називають боротьбою з корупцією, а насправді урядовці акумулюють усі кошти українців на собі. Бо інакше як же платити голові НАК «Нафтогаз» Коболєву 1,5 млн грн. на день?», — обурюється Микола Войтенко і з сумом додає, що повністю згоден з фразою, що всю історію нашої країни можна описати однією фразою: «А потім стало ще гірше…»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Зранку на Великописарівську громаду скинули вибухівку з БпЛА
23.04.2024 У Глухові зіткнулися два легковика, від удару одна з автівок приземлилася на дах
23.04.2024 Сумчанка 500 днів чекає на повернення чоловіка, який зник безвісти на Донеччині
23.04.2024 У Сумській області майже на 8 мільйонів гривень збільшили видатки на підтримку Сил безпеки та оборони
23.04.2024 У Сумах судитимуть адвокатку, яка підбурила до підкупу суддів апеляційного суду Сумщини
23.04.2024 У поліції показали наслідки обстрілів Великописарівської громади

Коментарі: