На Сумщині виявили навчальні заклади з «брудною» питною водою

11.02.2020

З метою контролю якості та безпечності питної води для населення Липоводолинського району протягом 2019 року під час проведення планових перевірок здійснено відбір 18 зразків води питної з джерел централізованого водопостачання на відповідність гігієнічним вимогам Державних санітарних норм та правил на показники епідемічної безпеки (мікробіологічні), фізико-хімічні, органолептичні, радіологічні показники та токсичні елементи. Про це начальник Липоводолинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області Оксана ЛЮБЧЕНКО проінформувала учасників апаратної наради райдержадміністрації.

Зразки проб води відбиралися у дошкільних навчальних закладах – 10 та навчально-виховних комплексах – 8 зразків. Невідповідність встановлено по трьом закладам – Лучанський ДНЗ (жорсткість води перевищує норму), Беївський НВК – не відповідає по мікробіологічним показникам та вміст заліза перевищує норму також перевищений вміст заліза по Яснопільщанському НВК. Для усунення невідповідностей написані приписи з рекомендаціями щодо покращення якості питної води. Але моніторингові дослідження не охоплюють всі заклади освіти.

Відповідно до пункту 3.16 Державних санітарних норм та правил «гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» проби води відбирають протягом року не рідше одного разу на місяць для визначення мікробіологічних, органолептичних, фізико-хімічних та санітарно-токсикологічних показників.

Вода питна відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» відноситься до харчового продукту, придатного для споживання людиною. Вона може вживатись як в чистому вигляді, так є складовою частиною готових страв. Сьогодні на жорсткому контролі стоїть питання контролю за якістю та безпечністю дитячого харчування в закладах освіти. Розроблений Регіональний план заходів щодо створення належних умов для організації безпечного харчування в закладах освіти Сумської області на 2020-2022 роки, затверджений т.в.о. Голови Сумської обласної державної адміністрації 18 листопада 2019 року. Даним планом передбачено розроблення в межах адміністративних територій програми лабораторного контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, що надходять в заклади освіти. Регіональний план заходів доведений до відділів освіти об’єднаних територіальних громад та районного відділу освіти.

В ході наради обговорені заходи, які вживаються для покращення фізико-хімічних та мікробіологічних показників водопровідної питної води.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: