У Сумах визначили госпітальні бази на випадок коронавірусу

13.02.2020

Відділ охорони здоров’я інформує про прийняте Кабінетом Міністрів України Розпорядження «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV».

Цим документом встановлюється режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту (це дозволить мобілізувати сили та оцінити існуючі засоби реагування, вчасно поповнити резерв для забезпечення готовності на випадок виникнення епідемії); тимчасові обмеження та особливі умови для в’їзду в Україну осіб, які перебували у провінції Хубей Китайської Народної Республіки, шляхом їх ізоляції протягом 14 днів у визначені заклади; затверджується Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік.

В Україні сформовано перелік госпітальних баз та бригад екстреної медичної допомоги, що надаватимуть медичну допомогу особам із підозрою на новий коронавірус.

Наразі в Сумській області визначено наступні госпітальні бази:

КНП СОР «Сумська обласна інфекційна клінічна лікарня ім. З. Й. Красовицького» (для дорослих жителів області);

КНП «Сумська міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди» (для дитячого населення обласного центру);

КНП СОР «Сумська обласна дитяча клінічна лікарня» (для дитячого населення області).

Також визначено склад спеціалізованих бригад екстреної медичної допомоги для забезпечення транспортування осіб, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV, до госпітальної бази.

Міністерством охорони здоров’я надані рекомендації лікарям, як діяти у разі виявлення випадку 2019-nCoV, також роз’яснення отримали лабораторні центри.

Населенню рекомендовано утриматись від подорожей до Китаю.

ВООЗ присвоїла офіційну назву новому захворюванню. Його назвали COVID-19, скорочення від «коронавірусна хвороба 2019 – coronavirus disease 2019».

Станом на 12 лютого в світі зареєстровано 45183 лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції (73,8% усіх випадків – в провінції Хубей), з них 1116 летальні.

За межами Китаю зареєстровано 451 випадок у 24 країнах світу, один із них закінчився смертю.

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано. 5 лютого Центр громадського здоров’я МОЗ України отримав перші тест-системи для виявлення коронавірусу.

У відомстві нагадують, що для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

часто мити руки або обробляти дезінфікуючими засобами;

під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою. Уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

у разі підвищення температури тіла, кашлю, утруднення дихання якнайшвидше звертатись до лікаря та повідомляти йому історією подорожей;

не споживати сирі чи недостатньо термічно оброблені продукти тваринного походження.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: