Скільки ПТУ залишиться на Сумщині?

16.02.2020

Одна з основних проблем сфери освіти на Сумщині — діти прагнуть вступати до вищих навчальних закладів, а коледжі, заклади професійно-технічної освіти — і комунальні, і державні, — заповнені тільки на 50-60%.

Тому сьогодні утримання одного учня обходиться дорожче, ніж в останні кілька років, у середньому — у 200 тисяч.

«Ми стоїмо перед необхідністю оптимізації закладів освіти — від шкіл до вишів, — каже директор департаменту освіти ОДА Вікторія Гробова. — Ми зробили регіональний план професійно-технічних навчальних закладів та коледжів. У нас є 29 професійно-технічних навчальних закладів, 2 фінансується з держбюджету і 27 — з облбюджету. Хочемо оптимізувати їх за професіями і з 29 училищ сподіваємося організувати 21, на 12 із них сподіваємося отримати фінансування з обласного бюджету. Ми не плануємо закривати жодного закладу, підемо шляхом приєднання слабших до сильних. Це дасть економію фінансів і дозволить поліпшити матеріальну базу училищ, адже краще виділити солідовану суму одному на придбання необхідного обладнання, ніж розділити її на кілька училищ. Перші кроки в плані оптимізації вже зроблені. Так, 22 січня ми передали перший пакет документів по оптимізації Краснопільського училища, приєднавши його до Охтирського центру професійно-технічної освіти. У центру вже є подібний досвід роботи, так як до нього ще кілька років тому були приєднані В.-Писарівське і Тростянецьке ПТУ. Розглядаючи регіональне замовлення на наступний навчальний рік, ми будемо розуміти, яке училище і які спеціальності готуватиме. За рахунок цього не буде неповних навчальних груп, наприклад, трактористи вчитимуться тільки в одному закладі, а не три людини в Хотіні, а п’ять — у Білопіллі».

До того ж у недалекій перспективі заклади вищої освіти I-II рівня акредитації, коледжі та заклади профтехосвіти, за словами Вікторії Гробової, будуть об’єднувати в одну сферу. І зараз область працює з колективами, щоб отримати їхню згоду на об’єднання. Колективи навчальних закладів повинні розуміти, що державна підтримка (субвенція) буде надаватися закладу освіти тільки в тому випадку, якщо в ньому не менше 500 учнів. А в багатьох профтехучилищах, особливо розташованих у сільській місцевості, про таку кількість учнів можна тільки мріяти.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: