“Квітка лотоса” у центрі Сум: що ви знаєте про обласну наукову бібліотеку?

18.02.2020

Одним з архітектурних символів міста Суми є обласна наукова бібліотека на вулиці Героїв Сумщини, 10. Побудована вона за оригінальним, не типовим для Сум проєктом, розробленим сумськими архітекторами на чолі із заслуженим архітектором України Юрієм Кобиляковим, розповідають у групі “Суми – історія міста” на Facebook.

Бібліотеку урочисто відкрили 20 квітня 1986 року. Сумчани назвали цю чотириповерхову будівлю зі скла і бетону «квіткою лотоса». Читачів 80-х вразили своїми масштабами центральний хол, оригінальні гвинтові сходи, багатоярусна люстра…

В оформленні інтер’єру використали рожевий і білий мармур, дуб, травертин. Мармур доставили з Куби, паркет – з Молдови, дерево для перил – з Уралу, багатоярусну люстру зі штампованого кришталю привезли з Вірменії.

У 1988 році в холі з’явився величезний вовняний гобелен «Древо знань», виготовлений майстрами Решетилівської фабрики художніх виробів Полтавської області під керівництвом нашого земляка Леоніда Товстухи.

Крім того, бібліотека має два підземних яруси, де розташовується книгосховище. Загальна площа будівлі – 9118 кв. м, скла – 4900 кв. м. Єдиний недолік, про який архітектори не думали у зв’язку з відсутністю на той час проблем з російським газом, – великі тепловтрати.

У бібліотеці працюють спеціалізовані відділи: краєзнавчої літератури та бібліографії, відділу літератури з мистецтва, відділу іноземної літератури, відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів. Тут проводиться безліч творчих та культурно-мистецьких заходів.

sts.sumy.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: