«Порції хотілося б побільше»: Як сумські батьки дегустували меню в дитсадках

20.02.2020

День відкритих дверей відбувся у садках Сум. Під час заходу батьки могли покуштувати страви, якими годують їхніх дітей, та надати пропозиції до меню. Журналісти відвідали садок «Перлинка».

Обід у старшій групі «Теремок» розпочався о 12:00. У меню – суп із галушками, каша, м’ясний гуляш і компот. Харчують тут дітей тричі на день. Готують їжу три кухарі. «У нас на кожну страву є картка-розклад. За виходом у нас контролює, стежить медична сестра», — розповідає шеф-кухарка дитсадка Ольга Проноза. «Прораховані енергоцінність – білки, жири, вуглеводи, калорійність. Діти отримують м’ясо, рибу, сир кисломолочний, сир твердий, масло – основні продукти», — додає медична сестра Інна Пістун.

Меню на кожен день вивішують на стіні у роздягальні садочка. Мама одного з вихованців, Ольга Мещерякова, ділиться своїми думками щодо меню. «Набір продуктів не такий, як хотілось би, але готують з цих продуктів, що їм надають, дуже гарні страви. Хотілося б попросити, щоб нам додали в меню, можливо, фруктів. І фінансування щоб більше, я розумію, що каші – це добре, але хотілося, щоб меню було насиченішим», — говорить мама вихованця Ольга Мещерякова. «Усе, в принципі, влаштовує нас. Порції хотілося б трішки більші. Інколи не наїдається. Приходить додому – і їсть все підряд. Фруктів можна добавити», — говорить батько вихованця дитсадочка Віталій Волинець.

Батьки оцінюють харчування та вносять свої пропозиції до нього через анкетування. Далі їх чотири рази на рік передають комісії, що працює у міській раді. «Меню у нас – посезонне. Розробляється на 4 сезони. Це – двотижневе перспективне меню. Розробляється нашим дитячим садочком. Затверджується Держпродслужбою», — говорить завідувачка садка Наталя Казбан.

На 2020 рік на харчування дітей у садках мають витратити понад 16 млн грн. У розрахунку на кількість дітей, які відвідують садки, це близько 1,5 тис. грн на рік на одну дитину.

Із початку року харчування дітей у сумських садках подорожчало – на 4 грн. У залежності від віку дитини, воно коштує 21 та 25 грн. на день. «Якщо брати дошкільнят, то це – 10 грн на одну дитину в день – міського бюджету кошти, 15 грн – доплата, кошти батьків, визначена і постановою Кабміну, і рішенням Сумської міської ради затверджується», — пояснила заступниця Сумського міського голови Віра Мотречко.

За словами начальниці відділу Держпродспоживслужби в Сумській області Валентини Тищенко, у 2019 році з 386 перспективних меню, які надійшли на погодження від сумської освіти, 53 були відхилені та повернені на доопрацювання, передає suspilne.media.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: