Олександр Стрельченко: Протитуберкульозна служба потребує не знищення, а осучаснення

20.02.2020

Депутати Сумської обласної ради із депутатської групи ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ ініціюють звернення до вищого керівництва держави щодо відтермінування другого етапу медичної реформи та забезпечення належного фінансування медичної галузі у період реформування. Його планують прийняти завтра, під час чергової сесії обласної ради.

Мова йде про те, що вже 1 квітня 2020 року розпочинається другий етап медичної реформи, відповідно до якого держава істотно обмежує фінансування профільних закладів – диспансерів, а санаторії взагалі виключені з переліку лікувальних закладів, що можуть заключати контракти з НСЗУ.

«Депутати Сумської обласної ради занепокоєні ситуацією, що динамічно розвивається у галузі протитуберкульозної допомоги населенню: через значне зменшення фінансування планується скорочення ліжко-місць, персоналу в лікарнях, тубдиспансерах та спеціальних санаторіях, при чому навіть у дитячих. За попередніми розрахунками, анонсованими НСЗУ, фінансування фтизіатричної галузі з 1 квітня становитиме лише 20 відсотків від минулорічного. Ця ситуація призведе до руйнації протитуберкульозної служби та масового вивільнення кваліфікованих фахівців, а решта будуть отримувати мінімальну заробітну плату за умови збільшення обсягів їхньої роботи», — зауважує голова обласної організації ПП «Опозиційна платформа – За життя» Олександр Стрельченко.

Натомість наголошує на тому, що протитуберкульозна служба потребує не знищення шляхом реформ, а осучаснення, орієнтованого на безпеку українського суспільства. Опозиційний політик звертає увагу, що нині Україна – у лідерах з поширення туберкульозу. Сумщина ж, за даними МОЗ України, є на 11 місці по захворюваності на цю недугу, і на 5 місці — за смертністю від неї.

«Медичною реформою передбачено, що амбулаторне лікування туберкульозу буде проводитися первинною ланкою, яка, на жаль зараз не готова в повному обсязі лікувати таке захворювання, — продовжує Олександр Стрельченко. — Лікарі первинної ланки не мають контрактування з Національною службою здоров’я саме з супроводу та лікування пацієнтів, хворих на туберкульоз. Багато пацієнтів відриваються від лікування саме на амбулаторному етапі лікування, коли ідуть під патронат первинної ланки. Це може призвести до поширення туберкульозу і погіршення епідситуації, яку ми вже маємо».

Тож депутати проситимуть керівництво країни відтермінувати складний процес фінансування тільки з Національної служби здоров’я без медичної субвенції протитуберкульозної служби. Потрібен хоча б якийсь пільговий період, переконані обласні обранці, аби медики змогли більш раціонально використовувати свої ресурси та  передбачити певні кроки в своєму реформуванні

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: