Глухівська лікарня лишиться як мінімум без жіночої консультації, тубкабінету та з боргами за гемодіаліз

20.02.2020

Керівництво лікарні під час виступу в міськраді оприлюднило основні стратегічні кроки, які чекають заклад у зв’язку з реформуванням вторинної ланки. Як розповіла медичний директор КНП «Глухівська міська лікарня» Валентина Барахович, вони планують заключити угоди з НСЗУ на 5 пакетів: амбулаторна служба, хірургічні операції дорослим та дітям, стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення операцій, пологи, гемодіаліз. Уже підготовлені всі необхідні документи. Але це тягне за собою низку змін.

Амбулаторна служба

Так, у Глухові не буде таких структурних підрозділів, як жіноча консультація та тубкабінет. Тому гінекологи та фтизіатри прийматимуть хворих в умовах об’єднаної амбулаторної служби.

– Відшкодування державою за прийом лікаря-гінеколога становить 49 грн. Для того, щоб він заробив на зарплату собі, медсестрі й санітарці, потрібно провести 30 прийомів на день. Це без урахування лабораторних, рентген обстежень, деззасобів, витратного матеріалу, – пояснює В. Барахович.

Про збереження фтизіатричної служби взагалі не може бути мови. По-перше, немає відповідного лабораторного обладнання, по-друге, НСЗУ сплачує за одного хворого лише 20 тис. грн. У Глухові це 400 тис. грн. на рік. Тоді як лише за місяць на заробітну плату персоналу потрібно витратити 100 тис. грн. Тому стаціонарне лікування хворі на туберкульоз проходитимуть у Шостці та Сумах.

Хірургія та стаціонар

До пакету хірургічної допомоги дорослим та дітям входять, зокрема, операції пацієнтам з гінекології, хірургії, травматології, лорочного. Наразі в цих відділення скорочень поки не проводять. За попередніми підрахунками дані служби повинні окупитися.

Що стосується стаціонарної допомоги без хірургічних втручань, скорочується поки тільки наркологічне відділення (воно підпадає під пакет послуг психіатрії). Але вижити цій службі буде важко. Барахович наголосила, що за один пролікований випадок у стаціонарі НСЗУ відшкодовує в середньому 4,5 тис. грн. Сюди входить надання медикаментів у повному обсязі відповідно до протоколу, аналізи, рентген, а ще харчування пацієнтів, амортизація обладнання та заробітна плата медперсоналу. Також з цих коштів потрібно утримувати інший персонал, наприклад, ліфтера, приймальне, фізіотерапевтичне відділення, яке ще поки діє. Лікарі безпорадно розводять руками, бо розуміють, що цих копійок навряд чи вистачить на всю цю машину.

Пологи

До пакету послуг у пологах обов’язковою умовою є утримання трьох лікарів-гінекологів, без урахування чергування. У нас працює один, додатково перепрофілюється ще 0,5 ставки з амбулаторної служби. При цьому необхідно скоротити по три акушерки, санітарки та дві медсестри.

– У минулому році в нас було 356 пологів, зараз за один випадок НСЗУ оплачує 8 тис 136 грн. З цих коштів потрібно забезпечити усе: зарплати, медикаменти, догляд, запас крові тощо. У середньому за місяць НСЗУ нам відшкодовуватиме 241 тисячу, тоді як лише на зарплату персоналу (це з урахуванням скорочення) потрібно 228 тисяч, а на медикаменти – ще десь 59 тисяч. Тому разом витрат 288 тисяч, тобто ми не те, що не заробляємо, а навпаки в мінусі, – ділиться медичний директор.

Гемодіаліз

Ще більше запитань лишається до пакету послуг з гемодіалізу. У Глухові проходять лікування 33 хворих, всього на місяць здійснюють 416 процедур. Держава оцінила кожну в 1,9 тис. грн. Насправді ж вартість лише витратних матеріалів – 2,4 тисячі за одну процедуру. Це не враховуючи навіть заробітної плати. Отже, за місяць це відділення вийде в мінус на 300 тисяч. Хто покриє лікарні ці кошти?

Така ситуація не лише у Глухові, переважна більшість медзакладів по країні обговорюють те, що насправді за такі мізерні відшкодування медицина не зможе вижити і ще й лишитися абсолютно безкоштовною для пацієнтів. Медикаменти, які зможуть запропонувати в лікарні, відповідають чіткому переліку та протоколам. Якщо, скажімо, пацієнт захоче імпортні препарати, які часто є більш дієвими, він, як і раніше, повинен буде купувати їх з власного гаманця. При цьому медзаклад не відшкодовуватиме за них кошти.

P.S. Наразі 56 медиків отримали попередження про скорочення.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: