У Сумах вчителі української мови та літератури змагалися у знанні мови

21.02.2020

Напередодні дня рідної мови, який щороку відзначають 21 лютого, близько 160 вчителів зібрались у сумській школі №2, аби обговорити зміни до українського правопису та запозичити досвід у колег. Також вони пройшли тестування на знання правил нового правопису.

Розпочали захід під назвою «Мова: стосується кожного» із виступів театрального гуртка Сумської школи №12.

Такі виступи допомагають дітям у навчанні — говорить керівниця гуртка Наталія Омельченко: «Коли ми готували цю п’єску, ми розбирали правила. Діти приходили і говорили – а якщо оце. Тобто були питання, ми їх обговорювали. Спочатку була тема кохання, а потім ми уже знайшли віршик про те, щоб не заважалf мова коханню».

10 спікерів протягом двох годин? використовуючі різні методи у навчанні, представляли свою тему – нововведень до українського правопису.

«У зв’язку з тим, що підручники старі, доводиться деякі матеріали роздруковувати, деякі, оскільки у мене була можливість працювати з проектором, приносити на картках, асоціаціях, якихось таких цікавих моментах, які сприймаються учнями легко, іноді доводячи до абсурду, бо так запам’ятовується краще. Насправді, що було найскладнішим, найскладнішим і залишилося, тому що це був правопис складних слів – з дефісом, без нього, разом. Це було складно, складно і є. Просто деякі моменти спростились, і в цьому вже великий плюс», — розповіла вчителька української мови сумської школи №20 Світлана Тімченко.

Вчителі брали участь у обговореннях, висловлюючи свою думку про зміни у правописі.

«До змін ми були готові, — говорить методистка управління освіти і науки Сумської міськради Вікторія Закорко, — Єдине, в чому виникають труднощі – це розібратися з усіма нюансами. Треба було змінювати, тому що Україна жила за правописом 1990 року, який був тимчасовий. Тому на часі потрібні були зміни, щоб відродити традиції правопису 1928 року, і внести зміни до тих нових змін і понять, які з’являються в українській мові. Тому що поняття є, а, як правильно писати,– поняття немає.»

У підсумку заходу, вчителі пройшли тестування на знання оновлених правил. Кращі отримали у подарунок посібник нової редакції українського правопису.

Нова редакція українського правопису почала діяти із червня 2019 року. Відтоді рекомендовано застосовувати норми і правила правопису в усіх сферах життя. На повний перехід на нові норми маємо 5 років. Поки можна писати і за новими правилами, і за старими.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: