СБУ перевіряє обставини поїздки волейболістів із Сумщини до Росії

22.02.2020

Служба безпеки України перевіряє обставини, за яких глухівська команда з волейболу взяла участь у турнірі в Курській області (РФ). Турнір присвятили «Дню пам’яті росіян, що виконували свій військовий обов’язок за межами вітчизни», пише suspilne.media.

Про змагання на своїх сайтах 15 лютого повідомило профспілкове видання Курської області «Профкурск» та газета «Районные будни» міста Рильськ, де і відбувся турнір з волейболу. Глухівська команда – це представники районної організації спілки ветеранів Афганістану.

«Я цього, взагалі, не знав. Може, вони перевернули, може вони як до афганців їздили, а ті узяли і перевернули. Ви що, росіян не знаєте, вони перевернуть усе з ніг на голову», — так прокоментував ситуацію голова Глухівської спілки ветеранів Афганістану Андрій Арушанян.

Про гру українських волейболістів у Росії не знали і в обласному управлінні молоді та спорту, принаймні так говорить начальник управління молоді та спорту Сумської облдержадміністрації Євген Походня: «Я про це дізнався тільки зі ЗМІ, тому що це команда ветеранська волейбольна, вона не фінансується з обласного бюджету. І поїхали вони туди самостійно, без нашої підтримки, і без повідомлення якого-небудь. Ми зараз розбираємося з цією командою, з представниками нашого управління у Глухові».

Речниця УСБУ Сумщини Олеся Рапута так коментує подію: «За попередньою інформацією, візит вказаних громадян України до Російської Федерації відбувався як приватний захід з метою участі у спортивних змаганнях. Наразі, співробітники управління з’ясовують всі обставини, пов’язані з цією подією».

Представник Інституту масової інформації в Сумській області Олексій Захарченко, так оцінює повідомлення в російських ЗМІ: «Є така фраза: «спорт – поза політикою», але треба завжди розуміти, що існує інформаційний контекст, в якому це подається. В даний момент українська глухівська команда поїхала в Росію, взяла участь у турнірі. Турнір присвячений росіянам, які загинули в гарячих точках за межами Росії. Це, в тому числі, в Донбасі. Українська команда бере участь у такому турнірі, який прославляє людей, які прийшли з війною на Донбас. Контекст подається, що Україна з Росією дружать, в спортзалі висять поруч прапори Росії і України, що ми з Росією не воюємо і Росія не агресор.»

Що відомо

15 лютого в Україні встановлений «День вшанування учасників бойових дій на території інших держав», що приурочений до закінчення збройної інтервенції Радянського Союзу до Афганістану у 1989 році. У тій війні тоді брали участь і представники України, яка входила до СРСР. У Росії «День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів» у листопаді 2010 року перейменували на «День пам’яті про росіян, що виконували службовий обов’язок за межами Вітчизни». Після здобуття Україною незалежності Росія брала участь у 12 війнах на території Грузії, Абхазії, Придністров’я, Осетино-Інгушетії, Таджикістану, Чечні, Дагестану, Сирії та з 2014 року — України.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: