На нардепа від Сумщини поскаржилася Вища рада правосуддя

24.02.2020

21 лютого на сайті Вищої ради правосуддя оприлюднили повідомлення про звернення до Комітету з питань депутатської етики Верховної ради України стосовно дій народного депутата України Миколи Задорожнього, обраного по 162-ому округу (центр-Охтирка), пише sumy.today.

Мова йде про депутатське звернення Миколи Задорожнього до Сумського апеляційного суду. Голова суду повідомила ВРП, що 16 вересня минулого року до апеляційного суду надійшло депутатське звернення Задорожнього, адресоване трьом суддям – Орлову, Собині, Ткачук. У своєму зверненні нардеп написав, що до нього звернувся із заявою громадянин, який висловив думку з приводу рішення суду першої інстанції у спорі про відшкодування збитків, завданих громаді Охтирки використанням землі без правовстановлюючих документів. У своєму депутатському зверненні Задорожній написав наступне:

«… із звернення М. та приєднаних до нього документів прямо вбачається, що рішення Охтирського міськрайонного суду від 16 травня 2019 року в цій справі… повністю суперечить матеріалам цивільної справи: договору оренди земельної ділянки… та іншим документам та письмовим доказам, а як наслідок викликає величезні сумніви щодо його законності».

Народний депутат також ставить під сумнів рішення суду апеляційної інстанції, яке колегією суддів ще не прийнято.

Як повідомляє ВРП, у депутатському зверненні висловлено прохання до суду апеляційної інстанції «рішення імені України, за результатами дослідження вищеописаних обставин справи та викладених у апеляційній скарзі М., прийняти з суворим додержанням вимог статей 2, 6, 10 та інших статей ЦПК України. Про результати розгляду депутатського звернення, з детальним посиланням на прийняті документи та вжиті заходи на виправлення ситуації, повідомити на електрону адресу народного депутата України та письмово».

Голова апеляційного суду Литовченко вбачає у наведених висловлюваннях народного депутата України прямий тиск на суддів та втручання у здійснення правосуддя з метою ухвалення судового рішення на користь особи, яка подала апеляційну скаргу.

Також на сайті ВРП повідомили, що голова апеляційного суду із приводу втручання у здійснення правосуддя зверталася до Теруправління державного бюро розслідувань. Однак там підстав для відкриття кримінального провадження не знайшли. У зв’язку із цим Вища рада правосуддя просить Комітет з питань депутатської етики Верховної ради України вжити заходів щодо недопущення дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, а також звернулася до Офісу Генерального прокурора щодо перевірки законності та обґрунтованості невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням голови Сумського апеляційного суду.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: