Роменські ліфти ремонтувала «кримінальна» компанія без ліцензії

24.02.2020

Майже рік жителі міських багатоповерхівок чекали, доки запрацюють підйомники. Після трагічної гибелі немовляти в Сумах ліфти по всій області почали масово вимикати. Зупиняли навіть ті, що справні, але в них вийшов п’ятирічний термін випробування. Представники міської влади жителям пояснювали, що в області «стоять» близько двох тисяч ліфтів, а фірм, які займаються їхнім ремонтом, на Сумщині всього дві. Одна з них — ТОВ «Облсумиліфт» — і ремонтувала зрештою роменські підйомники, пише gromo.org.ua.

З квітня по грудень 2019-го Управління житлово-комунального господарства уклало з товариством п’ять договорів на капітальні ремонти ліфтів сумою майже 3 млн грн. Усі закупівлі проходили за неконкурентними процедурами. Фірма лагодила підйомники в будинках на вулицях Гетьмана Мазепи, П. Калнишевського, Маяковського, Гостиннодвірській та Руденка. А вже ближче до Нового року, отримавши всі необхідні дозволи, «комунальники» їх запустили.

Ліфт у 3-му під’їзді будинку №32 на вул. Руденка — єдиний у цій дев’ятиповерхівці, який підлягав ремонту минулого року.

На основному поверсі — дві інформаційні таблички. До того ж напис із зазначенням назви ліфта, вантажопідйомності, допустимого числа пасажирів, реєстраційного номера та телефону для зв’язку з обслуговуючим персоналом є ще й на стіні над дверима. Імовірно, раніше табличок тут не було, то й написали фарбою.

Кнопка відкриття функціонує належним чином. На виклик підйомник приїздить швидко. При роботі ліфта зайвого шуму, стуку, рипіння або вібрацій немає. У кабіні чисто й охайно, світло не вибиває. Єдине, що залишає бажати кращого — панель управління.

Згідно з даними аналітичної системи «YouControl», у ТОВ «Облсумиліфт» ще в 2018-му закінчився термін дії дозволу на такий вид діяльності: «Вантажопідіймальні крани і машини, ліфти, ескалатори, траволатори, канатні дороги, підйомники, зокрема, будівельні, та фунікулери».

Крім того, кілька років тому роменські чиновники фігурували в справі про ймовірне привласнення коштів на ремонті ліфтів у міських багатоповерхівках. Договори підряду на виконання капітальних ремонтів Управління житлово-комунального господарства тоді також уклало з ТОВ «Облсумиліфт». Роменський суд надав правоохоронцям тимчасовий доступ до електронних та паперових документів товариства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: