У Сумах навчають наставників для дітей-сиріт

25.02.2020

На офіційному рівні наставництво в Україні введено зовсім недавно, восени 2016- го. З того часу в інтернатних дітей (сиріт та позбавлених батьківського піклування) з’явилася можливість знайти дорослого друга — на час, а якщо все складеться, то і назавжди.

Такі взаємини відрізняються від сімейних форм виховання — усиновлення, опіки або прийомної сім’ї. Наставник відвідує дитину в інтернаті (не рідше, ніж один раз на тиждень), може забирати його додому, проводити разом час. Важливо, щоб дорослий став для сироти близькою людиною — свого роду провідником у доросле самостійне життя, до якого можна звернутися за підтримкою і порадою. Наставництво можна порівняти з волонтерством, коли допомагають за покликом серця.

У Сумській області 2654 дитини виховуються в інтернатах, з них 4% — сироти. Всі вони потребують допомоги людей, що живуть за стінами державних установ. У нас наставництво почало впроваджуватися з квітня 2017 року — Сумщина першою в Україні підписала меморандум. За цей час вдалося зробити чимало в цьому напрямку: проведені інформаційні кампанії, підготовлені тренери, широко розвивається корпоративне наставництво. І ось в Сумах з’явилися перші бажаючі стати індивідуальними наставниками. З 17 кандидатів, які звернулися до міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, 10 пройшли відбір, і взяли участь в спеціальному чотириденному тренінгу, який проводиться на базі обласного центру.

— У курс входять різні тематичні блоки, — розповідає директор обласного центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Шевченко. — Це стосується особливостей соціалізації інтернатних дітей, встановлення контакту наставника з дитиною, етапів формування взаємовідносин та ін. Передбачені практичні заняття і рольові вправи, робота в команді. Також на тренінгах учасників навчать, як встановлювати межі в спілкуванні з дитиною.

Наставник повинен коректно і правильно пояснювати, що він не є мамою для дитини і не хотів би, щоб його так називали. Наставник — друг, який поруч. Необхідно бути чесними з дітьми — навіть з маленькими, які в кожному дорослому бачать батьків. Хоча наставництво більше розраховано на підлітків — вони більше потребують авторитетної особистості. Така людина допоможе дитині вибрати професію, навчить вирішувати повсякденні проблеми, спілкуватися з людьми. Тренінг проводять наші сертифіковані тренери. За підсумком учасники отримують документ, що вони можуть бути наставниками.

Коли дорослі вже підготовлені, наступний етап — підготовка дітей до наставництва.

В інтернатах дітям повинні розповісти про те, хто такий наставник. Потім вже підбирається пара дорослий-дитина, відбувається їх знайомство і подальше спілкування.

— У кожного наставника може бути тільки одна дитина, — продовжує Тетяна Шевченко. — Багато хто з нинішніх кандидатів до цього були волонтерами в Будинку дитини і захотіли стати індивідуальними наставниками. Ще в Сумах є дитячий будинок ім. Супруна, де виховуються старші діти, — їм також потрібні дорослі турботливі друзі. Є бажаючі стати наставником для хлопців з інтернатів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: