Древній Іверський образ пресвятої Богородиці віднайдений і відреставрований в урочищі «Образ»

26.02.2020

Урочище «Образ» дивує своїм місцезнаходженням, природою, благодаттю. Біля святого джерела, де знайшли срібну ікону святителя Миколая, є кілька іконостасів. Ікони, розташовані на них, принесені з різних куточків області. Хтось віддав їх, дякуючи Богу за зцілення від хвороби, або випадково знайшовши, у кожної своя історія. Втім хочеться розповісти про одну з них – особливу.

Одного разу при звершенні богослужіння біля джерела, поруч з іконостасом, була знайдена дуже стара ікона. Придивившись, зрозуміли, що це ікона Божої Матері, але яка з усіх образів — невідомо. Образ був пошкоджений, місцями зійшла фарба, від часу став темним. На ньому ледь помітними були тільки обличчя  Богоматері і Спасителя. Щоби не допустити подальшого руйнування, було прийнято рішення поставити ту ікону під навісу іконостасу.

Минуло кілька років, і до урочища завітало подружжя Олексій та Анна. Помолившись біля джерела до Спасителя, його Пречистої Матері, святителя Миколая, побачили на іконостасі той самий пошкоджений образ. Їх так зворушила та ікона, начебто сама Матір Божа благає їх про допомогу.

Подружжя, як виявилось, є реставраторами. «Взявши благословення на цю добру справу, взялися до роботи, — розповідають Олексій і Анна. — Нам не вірилося, що той пошкоджений образ вдасться повністю відродити.

Приблизно за 8 місяців кропіткої  роботи ікону було не впізнати! Поетапно ми бачили як відновлюється образ, як дописуються втрачені елементи. Виявилося, що це Іверська ікона Божої Матері, написана на спеціальному для ікон золоті. Знизу частково зберігся напис, з якого ми і зрозуміли, що це за образ».

Ікону вклали в новий кіот і 25 лютого привезли спочатку в Олександро-Невський храм села Гребениківка — для освячення. В той же день ікона прибула в урочище «Образ», де перед нею було звершено подячний водосвятний молебень, прочитана молитва з акафісту Іверській іконі, в якому звучать такі слова: «Радуйся, одягнена в сонце, що сяєш благодаттю і славою усьому всесвіту!»

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: