Медицині Сумщини не вистачає 1,3 млрд грн

26.02.2020

Екс-директор Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Хоруженко опублікував у соцмережі пост про медичні перспективи Сумщини:

«Сумська ОДА каже, що їм потрібно від уряду 1 млрд 316 млн грн, щоб вступити до другого етапу реформи охорони здоров’я з 1 квітня 2020 року. НСЗУ робить прогноз, що дефіцит бюджету охорони здоров’я Сумської області — у межах 310 млн грн. Теж астрономічна сума, яку повинні додати обласний та місцеві бюджети громад Сумської області. Уряд розраховує на тупик і безвідмовність органів місцевого самоврядування в наданні медичної допомоги через політичну відповідальність мерів перед людьми. Можливо, дехто припускає, що місцеві громади за невеликі гроші будуть працювати на політичну репутацію нинішніх реформаторів від охорони здоров’я в уряді та Верховній Раді, а вони будуть займатися дискредитацією ОТГ. Це ще більш помилкові очікування.

Розмови про можливе розірвання договору з лікарнями з боку НСЗУ є крайньою опцією, яку ніхто ніколи не зробить. З політичних причин. Єдиним важелем впливу на лікарні залишаються правоохоронні органи. А це призведе до того, що кращі фахівці з опорних КНП будуть переходити в приватний сектор. Тому те, що загальна мережа лікувальних закладів охорони здоров’я в Сумській області 2020 року кардинально зміниться — це факт. Виживуть ті громади та їх лікарні, які розуміють важливість перетворень, і все робили, щоб максимально до цієї дати підготуватися».

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: