На Сумщині скоротять майже півтисячі чиновників райдержадміністрацій

27.02.2020

На Сумщині звільняють майже 500 чиновників у районних адміністраціях. Почали цей процес у січні 2020 року, а завершити мають до 1 березня. Найбільше державних службовців скоротять у Сумському районі, пише suspilne.media.

Валентина Мозгова у Сумській райдержадміністрації пропрацювала 19 років. До 31 січня була заступницею начальника управління розвитку сільських територій. Нині прийшла до центру зайнятості – шукати нову роботу. Загального стажу має 34 роки. «Звичайно, була в розпачі, була дуже стурбована тим, що я, за скільки років праці, залишилася безробітною, але маю надію, що у центрі зайнятості я отримаю гідну підтримку, допомогу і, за допомогою центру зайнятості, я ще знайду собі роботу», — розповідає Валентина Мозгова.

Таких, як Валентина Мозгова, у Сумській районній державній адміністрації 20 людей. Решта — або знайшли нову роботу самі, або перешли до райради, розповів тимчасовий очільник районної державної адміністрації Едуард Кучменко: «Штатна чисельність зменшилася із 128 посадових осіб до 77, тобто було вивільнено 51 штатну одиницю. З людьми ми працювали в цей період, були виконані всі норми Закону Україну «Про працю». Люди були попереджені, їм було запропоновано, за можливістю, посади, які є у нас в районній державній адміністрації, у структурних підрозділах, комунальних установах райради. І, таким чином, у нас із 51 особи, 26 — були працевлаштовані. На сьогодні 20 осіб мають в місячний термін зареєструватися в центрі зайнятості, а п’ять осіб знайшли роботу самостійно».

Надія Пшенична – одна з тих, кому запропонували змінити напрямок державної служби. «Я займала посаду спеціаліста запобігання та виявлення корупції апарату Сумської райдержадміністрації. Ця посада підлягала скороченню. Оскільки у мене є дві вищі освіти – технічна та економічна, то мені запропонували посаду економіста. Хоча та посада була цікава, вона така нова була. Було поле для діяльності», — розповіла Надія Пшенична. Нині вона працює економісткою відділу освіти Сумської райдержадміністрації.

Загалом в області мають звільнити до півтисячі чиновників у районних державних адміністраціях, бо частину їхніх повноважень забрали об’єднані територіальні громади. «На 14 лютого вже фактично звільнено 224 людини. Найбільше — це Білопільський, Конотопський і Сумський райони. Це найбільший відсоток скорочення штатних одиниць», — говорить начальник управління з питань персоналу апарату Сумської ОДА Олександр Макуха.

Із початку лютого у центрах зайнятості Сумщини зареєструвалися 93 безробітних – колишніх держслужбовців. За словами заступниці директора обласного центру зайнятості Лідії Павлик, 24-м із них знайшли роботу: «Із 479 людей, які реально підпали під скорочення , 349 планують знайти роботу. Тобто, це люди, які зацікавлені в тому, щоб в майбутньому працювати. Частина з цих людей планує відкрити власну справу. Таких бажаючих у нас 24 людини. П’ять осіб із числа опитаних хочуть перенавчитися і отримати іншу професію чи спеціальність. І от зараз ми підходимо до фінішної прямої, два місяці, в принципі, закінчуються, і частина людей уже, скажімо так, або працевлаштувалися, або є клієнтами служби зайнятості. Якщо брати офіційну інформацію, то 60 людей працевлаштувалися самостійно, не дійшовши до служби зайнятості».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: