Записи експедиції: як на Сумщині раніше святкували Масляну

27.02.2020

Співробітниця Сумського обласного методичного центру культури і мистецтв Вікторія Гавриленко оприлюднили записану під час експедиції на Глухівщині згадку, як колись тут святкували Масницю. Розповіла історію 73-річна Тамара Талан, яка народилися в хуторі Калюжному:

«В’їзали. Абикнавенна калодачка така, можна дравину. Вирьовка прив’язана була. А таді ж прив’язували ти́хенько, шоб жеж, як гуляють, дак вун і не пабачив, шоб и не пачув. Ну от нежанатий там, раньше гуляли на улиці десь, у хаті десь гуляли. Прилаштують утаку калодачку. Є ж и па тридцять год хлопці нежинаті, і всякі. Хтось стане іззаду ти́хенько, за паїсок, мах – прив’їзали куди-небудь, і всьо. Вун устає, вано ж тягнеться за їм». Щоб зняти колодку, хлопці мусять поставити могорич: «Паставе магарич – таді вже вани адчеплюють калодку їм».

Прив’язували колодку чоловіки. Розповіла Талан Тамара Кузьмівна, 1947 р.н. (родом з хутора Калюжного) Записано в селі Перемога (Холопкове) Глухівського району Сумської області, 20.02.2020»

Інша історія про те, як називали та що готували у сиропусний тиждень. Про це розповіла працівникам центру 70-річна Валентина Ляшенко з Перемоги.

«Глухівщина. «Хто не їв мяса на ма́сліну, а хто – їли».

На «Ма́сліну» готували вареники з сиром. Заготовляли «кислий сир» заздалегідь: натоптували у «макутру» чи кастрюльку, підсолювали й заливали маслом. Сир замерзав. Потім його діставали «і ліпили з їм вареники». «Маслом мазали, й їли». Млинців не готували. «У нас не було. Вареники [були], блинцов нє». Вареники ліпили кожен день стільки, «сколькі сім’я поїсть».

Розповіли Ляшенко Валентина Іванівна, 1950 р.н. (родом з с.Перемога), Талан Тамара Кузьмівна, 1947 р.н. (родом з хутора Калюжного), Записано в селі Перемога (Холопкове) Глухівського району Сумської області, 20.02.2020».

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
24.04.2024 У Сумах прооперували відразу п’ятьох жінок із однаковою проблемою
24.04.2024 На базі сумської школи №27 збираються побудувати укриття на 1000 осіб
24.04.2024 У Сумах рятувальники ліквідували загоряння балкону

Коментарі: