Обласні депутати просять керівництво країни вжити заходів щодо відтермінування другого етапу медичної реформи

29.02.2020

Депутати Сумської обласної ради із депутатської групи ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ стали ініціаторами звернення до вищого керівництва держави щодо необхідності невідкладного вирішення нагальних проблем у галузі охорони здоров’я. Його прийняли більшістю голосів 28 лютого під час чергової сесії обласної ради.

Мова йде про те, що вже 1 квітня 2020 року розпочинається другий етап медичної реформи, відповідно до якого держава істотно обмежує фінансування профільних закладів – диспансерів, а санаторії взагалі виключені з переліку лікувальних закладів, що можуть заключати контракти з НСЗУ. Окрім того, попередньо визначена НСЗУ вартість медичних послуг не враховує повної собівартості заробітної плати медпрацівників, харчування хворого, вартість медикаментів та комунальних послуг.

«Депутати Сумської обласної ради занепокоєні ситуацією з протитуберкульозною допомогою населенню: через значне зменшення фінансування планується скорочення ліжко-місць, персоналу в лікарнях, тубдиспансерах та спеціальних санаторіях, при чому навіть у дитячих. За попередніми розрахунками, анонсованими НСЗУ, фінансування фтизіатричної галузі з 1 квітня становитиме лише 20 відсотків від минулорічного. Це призведе до руйнації протитуберкульозної служби та масового вивільнення кваліфікованих фахівців, а решта будуть отримувати мінімальну заробітну плату за умови збільшення обсягів роботи», — наголосив голова обласної організації ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ, депутат облради Олександр Стрельченко.

Соціально важливою є необхідність невідкладно вирішити питання щодо фінансування госпіталів ветеранів війни та диспансерів радіаційного захисту населення не НСЗУ за пакетом медичних послуг, а з державного бюджету. Це дозволить гарантувати ветеранам війни, учасникам АТО (ООС) та ліквідаторам аварії на ЧАЕС надання визначених законами пільг у частині медичного обстеження, лікування та реабілітації в спеціалізованих закладах на належному рівні.

«Ми, депутати Сумської обласної ради, підтримуємо та схвалюємо необхідність проведення системних реформ у галузі охорони здоров’я України, які дозволять гарантувати нашим громадянам отримання якісної та доступної медичної допомоги відповідно до сучасних стандартів, але вважаємо, що її реалізація не може відбуватись із порушенням статті 22 Конституції України, відповідно до якої при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод», — йдеться зокрема у заяві.

У своїх вимогах депутати просять керівництво країни вжити заходів щодо відтермінування другого етапу медичної реформи фтизіатричної служби та забезпечення належного фінансування за рахунок медичної субвенції медичної галузі у період реформування; передбачити можливість укладення з НСЗУ договору на надання медико-соціальної допомоги для невиліковних станів у галузі психіатрії та фтизіатрії, у тому числі на базі санаторних закладів; при визначенні НСЗУ вартості медичних послуг враховувати повну собівартість їх надання.

Це лише невеликий перелік проблемних питань, які потребують негайного вирішення задля збереження здоров’я української нації, висококваліфікованих фахівців медичної галузі та гарантованих Конституцією України прав і свобод громадян.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: