У сумському суді розповіли, як безпечно купувати в інтернеті

01.03.2020

Про правила покупок через інтернет і про те, що робити, коли річ зламалася у гарантійний термін, говорили у Зарічному районному суді. На захід у рамках проекту «Вас чекають у суді» могли прийти усі охочі, пише suspilne.media.

Спеціаліст Центру з надання безоплатної правової допомоги Яна Кравець радить для покупок через інтернет завести окрему банківську картку: «Зламаний був сайт інтернет-магазину і виплили шахрайські дії. Тому тут порада: скористайтеся окремою карткою з окремим лімітом, щоб неможливо було взяти на неї кредит або тому подібне. Краще нівелювати будь-який ефект і попередити, ніж потім вирішувати конфліктну ситуацію, бо не завжди вона може бути вирішена на вашу користь».

Якщо ви купили річ у магазині, а вона зламалася раніше, ніж закінчився гарантійний термін, на час гарантійного ремонту в тому ж маркеті вам мають видати аналогічний пристрій із підмінного фонду. Він може бути не новим, але має виконувати ті ж функції. Тетяна Горбатенко, спеціалістка відділу захисту прав споживачів Сумської міськради перелічує такі товари: «Телевізори, мікрохвильові печі, магнітоли, кухонні машини, магнітофони, в’язальні машини, радіоприймачі, пилососи, холодильники, електропраски, морозильники, електроміксери, пральні машини, електросоковижималки, апарати телефонні, у тому числі мобільного зв’язку, персональні комп’ютери та комплектуючі частини до них, апарати для зв’язку та відтворення зображення і звуку, електрочайники, електрофони, електрокавоварки».

Сучасна електроніка, особливо в сільській місцевості, може відмовлятися працювати через перепади напруги. «Здійснює державний нагляд Інспекція з енергонагляду по вул. Охтирській, 18 і представництво НКРЕКП в Сумській області так само Охтирська, 18. Зараз у нас на розгляді декілька є скарг, коли люди придбали і не можуть користуватись. Мультиварку чоловік включає, вичитав, що там можна суп приготувати, а воно на якомусь моменті уся ця електроніка все згасло і нічого немає. ому стало, тому що прийшли з енергонагляду, зробили заміри, воно просить 220 вольт, а там 210», — говорить спеціалістка управління захисту споживачів Держпродспоживслужби Сумщини Тетяна Язикова.

Зарічним районним судом у 2018 році було розглянуто 51 справу щодо порушених прав споживачів, з них 24 було вирішено на користь громадян. У минулому році було розглянуто 38 таких справ, на користь споживачів було винесено 16 рішень. Говорить голова суду Ганна Шелєхова: «Закон «Про захист прав споживачів» споживачу дає право не сплачувати судовий збір, це на допомогу, але все рівно позовна заява повинна відповідати вимогам діючого законодавства і від змагальності процесу ніхто нікого не звільняє. Тобто, на позивача, у тому числі і споживача, права якого порушені, законом покладений обов’язок доведення в суді своєї позиції».

На захід прийшло близько 20 сумчан з різними питаннями до фахівців.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: