Найстаріша двоповерхова будівля у Конотопі — тюрма

04.03.2020

Будівлю державної установи «Конотопський виправний центр (№ 130)» збудували за часів Російської імперії. Тоді це була найперша двоповерхівка у місті. Про історію її будівництва розповіла Анастасія Дорош, лейтенант внутрішньої служби.

Конотопську тюрму збудували одною з перших в Україні

Першу в історії України тюрму створили в 1709 році за часів імператора Петра І у місті Лебедин. У 1745 році у Сумах збудували в’язницю «для осіб, неугодних милості імперської та державі Російської»

За правління Катерини ІІ з 1775 року почали будувати «гамівні будинки для марнотратників, неслухняних дітей, розпусних осіб,нероб та інших».

Указом Олександра І 1802 року закріпився розподіл в’язнів «за родом злочину та виною». До 1850 років утворюються нові остроги «Товариство піклувальне про тюрми» в Чернігові, Ніжині, Конотопі, Глухові та інших містах України.

Саме в 1820 році в Конотопі збудували тюремний острог з адміністративними приміщеннями, проєкт якого затвердив російський цар Микола І. Це була перша двоповерхова будівля в місті, загальна площа якої складала 411,6 кв м. Зараз її можна знайти неподалік вежі Шухова та центрального ринку.

Які функції виконувала конотопська тюрма в різні роки

В умовах різних історичних подій територія сучасної установи використовувалася чинною владою тих часів за своїм прямим призначенням.

До 1965 року установа мала назву «Слідчий ізолятор №2 Міністерства охорони громадського порядку Сумської області м. Конотоп». Потім її реорганізували в лікувально-трудове відділення для тримання злісних п’яниць.

З 1973 року зросли виробничі площі до 3068 кв м, а в 1976 році збудували триповерховий гуртожиток для спецконтингенту загальною площею 1440 кв м.

1999 року установу перейменували в Конотопський лікувально-трудовий профілакторій. Штатне наповнення засуджених того часу становило 800 осіб.

2004 року її знову перейменували у Конотопську виправну колонію (№130). Штатне наповнення засуджених — 500 осіб.

Було ще декілька перейменувань, але 2017 року заклад остаточно отримав назву Державна установа «Конотопський виправний центр (№130)». Штатне наповнення засуджених нині складає 358 осіб. Зараз загальна площа виправного центру становить 5 803 кв м.

konotop.city

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: