Із сумських бібліотек зникнуть книги, видані за часів СРСР?

06.03.2020

В Україні закликали вилучити з бібліотек книги, які були видані в СРСР, щоб замінити їх на сучасні та україномовні. Про це розповіла директор держустанови «Український інститут книги» Олександра Коваль.

За її словами, більше половини книг, які зберігаються в українських бібліотеках, були видані у Радянському Союзі. «За статистикою, у бібліотеках зберігається понад 240 мільйонів одиниць документів. Це книги, періодика, ще щось. Ймовірно, що більше 50% цих фондів — книги, видані до 1990 року, точно ніхто не знає. І менше 20%, які видані після 2000 року «, — зазначила Коваль.

Вона підкреслила, що влада повинна проводити аудит і «вичищати бібліотеки від радянського фонду». Саме такі заходи допоможуть зробити бібліотеки приємним місцем для перебування людей і «їх комунікації про літературу українською мовою», вважає Коваль. Ось тільки ця ідея нагадує все досить провальні реформи останніх років. Так що в підсумку реформатор від інституту книги може добитися абсолютно зворотного ефекту — і українські бібліотеки просто зникнуть …

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: