68-річний «шварценеггер» із Сумщини розповів, як боротися зі старістю

06.03.2020

Все ще шукаєш відмовки, щоб не ходити в спортзал? Просто подивися на цього чоловіка. Геннадію Андруському — 68 років. Він займається спортом упродовж 50 років. Конотоп.City дізнався про його типовий день, спортивні рекорди та як за допомогою спорту боротися зі старістю.

Коли та чому пішов у спортзал

— Вперше пішов у спортзал у 14 років. Мене мотивувало бажання бути фізично міцним, сильним. І ось уже 50 років займаюся.

Звичайно, були й перерви у спорті. Робив їх тоді, коли працював на фізично важкій роботі — десять років у шахті, три роки на Півночі. Завжди було фізичне навантаження, тому перерви у спорті практично не вплинули на моєму здоров’я.

Чому за стільки років не втратив жагу до спорту? Спорт давно увійшов в моє життя, став його сенсом.

Про свій типовий день

— Мій день починається з ранкової 15-хвилинної зарядки. Водні процедури. Сніданок. Похід у магазин за продуктами. Приготування їжі. Відвідую гурток художньої самодіяльності (народний хор) при територіальному центрі соціальної допомоги.

Спорт для мене став другим життям. Спорт — це моє бажання завжди бути в формі, це моє здоров’я, це мій настрій

Окрім спортзалу, захоплююся і беру активну участь у більярдному спорті.

Як спорт впливає на вік

Моя любов до спорту позитивно впливає на моє здоров’я. Вважаю, що незалежно від віку будь-хто почуватиме себе краще, якщо вестиме активний спосіб життя. І не важливо, який це вид спорту. Та й вік взагалі ні до чого.

Читав дослідження про тимус. Це орган, який продукує імунні Т-клітини. Він починає потроху в’янути, коли людини виповнюється 20 років. До старості він вкрай погано справляється зі своїм завданням. Дивно, але літніх людей, які займаються спортом, тимус працює майже як у молодості.

Про особисті рекорди

Моя найбільша вага — 115 кг у жимі лежачи, по 160 кг у становій тязі та присіданнях зі штангою. Але ці рекорди я поставив 15 років тому. Зараз просто тренуюся, підтримую фізичну форму й нових рекордів не прагну.

Регулярні фізичні вправи гальмують старіння. Люди старіють, тому що перестають бути активними. Куріння, вживання алкогольних напоїв, пасивний, малорухливий спосіб життя тільки прискорює цей процес. Будь-які регулярні фізичні вправи — наприклад, йога — сповільнюють процеси старіння на фізіологічному рівні.

Про те, чи варто починати займатися спортом після 60 років

Вік не має значення. Практично кожен здатний займатися фізичними вправами — потрібно лише знайти те, що підходить саме цій людині. Раджу підібрати для себе той вид тренувань і ту атмосферу, яка вам до душі. Не змушуйте себе займатися тим, чим не хочете. Від вправ мало толку, якщо ви не отримуєте задоволення від процесу.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: