09.03.2020
За традицією весільний коровай випікається лише на перше весілля. Для святкування другого шлюбу коровай вже не печуть. Зазвичай у процесі виготовлення задіяні 5-7 жінок-коровайниць, головною серед яких є хрещена мати молодого або молодої. Випікали весільний коровай в обох родинах.
Звісно, у коровайниці йшли тільки заміжні та щасливі у шлюбі жінки. Здавна у Полошках коровай прикрашали парними пташечками, а з 80-х років ХХ століття поширеним стало й прикрашання квітами. Коровай, як відомо, має бути дуже здобний, солодкий і добрий.
Одним із носіїв цього елемента нематеріальної культурної спадщини є Щастна Наталія Іванівна, 1947 р.н., мешканка села Полошки на Глухівщині. Матеріали про традиційне коровайництво надані Наталією Щастною, підготовані та опрацьовані фахівцем районного будинку культури м.Глухів Оленою Кобзистою.
Відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури
hlukhiv.info
Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua
Інші новини:
22.08.2025 Ситуація на лінії фронту на Сумському напрямку
22.08.2025 Юна легкоатлетка з Ромен стала чемпіонкою України у триборстві
22.08.2025 На Сумському напрямку минулої доби українські воїни відбили чотири атаки загарбників
22.08.2025 Зранку в Сумах буде призупинений один із водозаборів
22.08.2025 На Недригайлівщині попрощалися із захисником Романом Павленком