«Це просто смітник та «сарай»»: На Сумщині гине пам’ятка архітектури

09.03.2020

Тему нелегкої долі найстарішого садибного будинку Слобожанщини, що в Старому селі Сумської області, у Фейсбуці підняв Максим Назаренко. Він виклав фото того, як сьогодні виглядає так званий «Теремок» (або будинок Кондратьєвих) — пам’ятка цивільної архітектури XVIII століття.

«В Старому Селі, що розташовується на південній околиці міста Суми, розташовується одна з найстаріших садиб. Це садиба Кондратьєвих — побудована в 18 столітті. В народі цю споруду називають «теремок». В даний час садиба в ЖАХЛИВОМУ стані, вся заросла кленом, акацією та кущами. Пробратися до неї та сфотографувати її дуже важко. Для місцевих жителів — це просто смітник та «сарай».

Та більшість мандрівників на неї не звертають уваги, бо побачити її складно і оцінити споруду не має змоги. Я не розуміє одне: чому місцеві жителі не вирубають кущі і не приведуть цю ділянку в НОРМАЛЬНИЙ стан???», — написав Максим.

«Теремок» (будинок Кондратьєвих) був збудований у першій третині XVIII століття і входив до складу садиби сумських полковників Кондратьєвих. У першій половині ХІХ ст. садиба з будинком перейшла у власність Зборомирських, а з 1860-х у власність В. І. Лихачова. До 80-х років XX ст. будинок був житловим, після чого його було законсервовано. Нині знаходиться в занедбаному стані…

В Старому Селі, що розташовується на південній околиці міста Суми розташовується одна з найстаріших садиб. Це садиба…

Опубліковано Максимом Назаренком Пʼятниця, 6 березня 2020 р.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: