У Сумах мітингували чорнобильці

11.03.2020

Сьогодні, від дев’ятої ранку під стінами облдержадміністрації проти скорочення фінансування диспансеру радіаційного захисту населення протестували ліквідатори аварії на ЧАЕС. За словами очільника Сумської міської громадської організації «Чорнобиль-Суми» Лідії Самко, люди побоюються, що з 1 квітня заклад можуть взагалі закрити.

«Наша головна мета – зберегти диспансер радіаційного захисту населення, знайти можливості для його подальшого фінансування, та дозволити нам і надалі лікуватися й підтримувати своє здоров’я у спеціалізованому закладі», — зазначила Лідія Самко.

На розмову з мітингувальниками вийшли депутати обласної ради від ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ, голова регіональної організації Олександр Стрельченко та Микола Войтенко.

«Будь-яка реформа повинна покращувати життя людей, а не навпаки. А у нас під «урядові досліди» потрапляють найменш захищені верстви населення, серед яких і чорнобильці, — висловив своє бачення Олександр Стрельченко. — Як я й обіцяв, у лютому ми направили звернення до вищого керівництва країни з вимогою відстрочити медреформу і проханням передбачити фінансування з державного бюджету спеціалізованих медичних закладів. Про закриття таких профільних диспансерів, як радіаційного захисту, на сьогоднішній день не може бути й мови».

Мітингувальники говорять, що 30 років тому був прийнятий закон про соціальний статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Основною метою був захист ліквідаторів, зокрема медичний та соціальний. Нині не виплачують пенсії, передбачені державою, зменшили фінансування на обслуговування, санаторне-курортне лікування. А тепер ще й хочуть позбавити здоров’я.

Опозиціонери пообіцяли чорнобильцям, що якщо Київ не відреагує на депутатське звернення обласних обранців, і якщо виникне потреба, то депутатська група  «Опозиційна платформа – За життя» разом з ліквідаторами готова їхати до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, аби захистити права тих, хто понад 30 років тому рятував світ від атомної катастрофи, а зараз потерпає від безграмотності та свавілля влади.

У вимогах, які протестувальники направили до голови Сумської ОДА, ліквідатори просять не допустити, щоб хворі опромінені чорнобильці, які виконали свій обов’язок перед державою і ціною власного здоров’я врятували Україну та її народ від радіаційної чуми, залишилися на вулиці без спеціалізованого медичного закладу.

«Сподіваюся, що зі зміною міністра охорони здоров’я, буде відтерміновано проведення медичної реформи і забезпечене фінансування та збереження медичних послуг. Ми зробимо все від нас залежне, аби зберегти профільну лікарню, де лікуються ліквідатори аварії на ЧАЕС і не допустимо, щоб тут були зменшені медичні послуги та звужена кількість спеціалістів», — заявив Микола Войтенко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: