Пам’ятки Сумщини, які потрібно відвідати кожному: Спасо-Преображенський собор у Сумах

12.03.2020

«Пам’ятки Сумщини, які потрібно відвідати кожному» — таку цікаву рубрику започаткували на Фейсбук-сторінці Управління культури Сумської обласної державної адміністрації. Першою до уваги користувачів соцмережі запропонували архітектурну перлину м. Суми – Спасо-Преображенський собор – пам’ятку архітектури національного значення.

Це головна архітектурна домінанта не тільки вулиці Соборної, а й усього міста. Еклектичного поєднання стильових рис ренесансу, бароко і класицизму пам’ятка набула під час реконструкції 1882 – 92 рр. за проектом харківського архітектора М.Ловцова коштом сумських купців-промисловців Д. Суханова та усиновленого ним племінника М.Суханова.

У підстави барабану з позолоченим куполом розміщено чотири 3-метрові скульптури апостолів — по одній на кожний кут. Їх об’єднує балюстрада чорного кольору. На фасадах та карнизах є багато ліпних деталей, які зачаровують майстерністю, з якою вони зроблені.

Дзвіниця собору зроблена у стилі бароко. Два яруси примикають до притвору, три інших являють собою чотирикутну башту. Завершується дзвіниця невеликим сферичним куполом з фігурами святих. Вся споруда спрямована вгору, що підтверджує побудова її ярусів.

У середині храму можна побачити ліпнину по мармуру та багато художніх робіт на біблійну тематику. Іконостас було зроблено з білого мармуру та малахіту.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: