Переселенець з Луганська у Сумах облаштував територію біля свого дому і озера

14.03.2020

Луганчанин Микола Бузовський, який шість років тому переїхав до Сум, наводить лад біля озера Чеха. На місці смітника розбив клумби, доглядає дерева, облаштував пляж.

«Спочатку хотів їх (ред. — дерева) просто прибрати, а потім подумав: чому б не зробити красивий гай. Я з цих кущів і дерев залишив більш-менш красиві, а з часом зайві гілки обрізав, і сформував крону. Є такі, яким не подобається. Кажуть: навіщо тут розводити тополі? Я відповідаю: «Якщо ви не хочете – самі їх прибирайте, викорчовуйте – і нехай їх не буде», — розповідає Микола Бузовський UA:Суми.

Він переїхав до Сум, на батьківщину батька, з Луганська у 2014 році. Останні три роки мешкає разом з родиною у багатоквартирному будинку на березі озера Чеха в одному зі спальних мікрорайонів міста.

«До нас – тут таке місце гарне, затишне – дуже часто приїздять на хороших машинах молоді люди.Залишають купу пляшок, пакетів, стаканчиків з-під кави. Використані презервативи і шприци. І їдуть. Все це доводиться прибирати нам, тому що тут ходять діти, вони можуть поранитися шприцями», — говорить Микола Бузовський.

Тепер сім’я Миколи Бузовського щотижня прибирає тут сміття. Опікуються територією від будинку до пляжу.

«Сусіди поділилися квітами, дерева посадили, тин зробили з обрізків гілок, – так вийшла клумба, тепер тут чисто, красиво, і ніхто недопалки не кидає», — говорить Микола Олексійович.

Дорогою до озера, на місці заростів та смітника, теж розбили клумбу. А біля озера облаштували територію для відпочинку, якою Микола Бузовський тепер пишається:

«Коли ми тут оселилися, знайшли цікаве місце для пляжу. Але там немає природного піску, там чорнозем, там було, як болото. Дно було усіяне сміттям: битим склом, пакетами, водоростями, гілками. Ми з дружиною тут чистили, витягли звідти багато сміття. Я просив владу прибрати сміття, яке ми витягли, але ніякої реакції не було. Коли приїхав син з дітьми з Одеси у гості — замовив машину піску. І вже ця територія змінилася, стала схожа на хороший пляж. Потім покосили траву, стали збирати сміття, привезли ще машину піску. Їх там вже чотири, третю і четверту привезли сусіди».

Микола Олексійович каже, що вішав оголошення, щоб хтось допоміг, привіз ще піску оновити пляж. Поки ніхто не відгукнувся.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: