На Сумщині суд зменшив пеню для теплопостачальної організації на 50% через тяжкий фінансовий стан

17.03.2020

До Господарського суду Сумської області звернулось АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» до відповідача — КП «Теплосервіс Білопілля», про стягнення 138,9 тис. грн штрафних санкцій. Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що відповідачу було поставлено газ, однак відповідач не оплатив його постачання вчасно, чим спричинив порушенням договору та нарахування на користь позивача 3% річних, пені та інфляційних втрат.

Водночас відповідач надав до суду відзив на позовну заяву, в якому позовні вимоги визнає частково та просить суд зменшити розмір пені на 50 %.

Суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 3% річних, інфляційних втрат у загальній сумі майже 71 тис. грн є правомірними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідач у відзиві на позовну заяву просить суд зменшити розмір пені на 50%. На думку суду, неустойка має на меті стимулювати боржника до виконання основного грошового зобов’язання та не повинна перетворюватись на несправедливо непомірний тягар для боржника і бути джерелом отримання невиправданих додаткових прибутків для кредитора. Крім того, суд погоджується з доводами відповідача стосовно того, що відповідач знаходиться у тяжкому фінансовому становищі, що підтверджується відповідними доказами (баланси про фінансовий стан). Враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про задоволення клопотання відповідача про зменшення розміру пені та часткове задоволення вимог позивача, а саме суд зменшує розмір пені на 50% та стягнути з відповідача на користь позивача 34, 9 тис. грн пені.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: