У Сумах не всі кафе та магазини закрилися на карантин

18.03.2020

У Сумах з 17 березня мали припини роботу всі магазини, торгово-розважальні центри та підприємства побутового обслуговування. Дозволено працювати тільки продуктовим магазинам, АЗС та аптекам. Таке рішення прийняла міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Як виконується у місті рішення комісії — дізнавалися журналісти.

Виявилося, що не всі заклади громадського харчування припинили роботу, пише suspilne.media. Власниця кав’ярні на вулиці Петропавлівській Вікторія Овчаренко пояснила, чому продовжили працювати: «Понад десять чоловік якщо одночасно знаходяться у приміщенні, в цьому випадку зобов’язані зачинитися. У нас знаходяться понад десять чоловік у приміщенні? Ви їх бачити? У нас більше каву із собою — чоловік зайшов, взяв. пішов. Чоловік п’ять. Якщо буде знаходитись понад десять чоловік у приміщенні, будуть обмеження».

Олексій, менеджер взуттєвого магазину, який також продовжив працювати, сказав: «Мабуть, потрібно прочитати, ознайомитись. Тоді давати коментарі».

Не збирається закривати свій магазин іграшок В`ячеслав Литвиненко: “Обмеження прав і свобод людини може бути тільки в єдиному випадку — коли введений надзвичайний стан у країні. Всі інші заходи носять рекомендаційний характер”.

Роботу цих закладів сьогодні юрист регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олексій Рибалка вважає порушенням: “ На даний момент вже діє заборона, встановлена для роботи закладів громадського харчування, а також інших підприємств, установ та організації, які передбачають присутність відвідувачів. Якщо матимуть місце наслідки тяжкі — поширення захворювання або загибель людей — то це буде кримінальна відповідальність. Якщо цього не буде ,то, відповідно, це буде адміністративна відповідальність. І як кримінальна, так і адміністративна відповідальність буде покладатись на відповідальних осіб”.

“Наразі патрульна поліція реагує на повідомлення, які надходять на лінію “102” від громадян, виїздить на місце події, проводить профілактичну бесіду з суб’єктами, які займаються чи торгівлею, чи відкриті у них точки, які надають послуги в сфері харчування або щось інше. Проводиться профілактична бесіда, можливо хтось не знав, що такі заклади потрібно закрити на період карантину. Після чого у людей збирають пояснення», — сказав речник патрульної поліції Сумської області Олег Сологуб.

Нагадаємо, 17 березня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо боротьби з COVID-19, яким передбачаються штрафи для населення за порушення карантину. За нього проголосували 344 нардепи. Так, до адміністративного Кодексу внесли статтю, згідно з якою порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил, а також рішень органів місцевої влади будуть каратися штрафом від 17 до 32 тисяч гривень). Посадові особи заплатять штраф у розмірі від 34 до 170 тисяч гривень. Крім того, до Кримінального кодексу внесли зміни, згідно з якими свідоме порушення санітарних правил з метою поширення захворювання каратиметься штрафом від 17 до 51 тисячі гривень або позбавленням волі на строк до трьох років.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: