За 6 копійок «боргу» банк змусив сумчанина заплатити 580 грн

25.03.2020

Напевно ви багато раз бачили різного роду рекламу комерційних банків і інших фінансових установ, де барвисто розповідається про те, що на будь-які потреби можна взяти кредит і жити, сміючись проблемам в обличчя.

Одного тільки немає в рекламі — нагадування про обов’язок своєчасно погашати взятий кредит і про наслідки. Поки ти нікому не винен, тобі посміхаються, ти — найкращий клієнт банку. Варто заборгувати хоча б 1 копійку — і все, ти в чорному списку. І нікого не хвилює, що підприємство, де ти працював, закрилося, або ти потрапив до лікарні, або виникли ще якісь складні життєві обставини.

Але історія, яку нам розповів сумчанин Сергій, нас взагалі, м’яко кажучи, здивувала. Він погасив кредит в банку і все одно залишився винен! Як так?

— Ми з дружиною вирішили купити побутову техніку, — розповідає Сергій. — У тому числі давно хотіли встановити кондиціонер. І ось навесні минулого року зайшли в магазин, вибрали те, що нам потрібно, порахували. Дорогувато … Вирішили частково взяти в кредит. Благо, в магазинах повно представників різних банків, дівчина  так розписала нам переваги свого банку з його пропозицією і ми погодилися. Сума була 12 000 гривень, перший внесок — 5000 гривень, а решта на 20 місяців під 48%. Тоді ми відразу запитали: «Якщо достроково погасимо, все нормально буде?». «Так, звичайно, нам все одно, коли ви нам віддасте гроші, зараз всю суму або через 20 місяців за договором. Головне, щоб не пізніше », — відповіла дівчина.

Ми вирішили, що віддамо все через три місяці. Так і зробили. Прийшли до тієї самої дівчини, поцікавилися, яка в нас сума до повного погашення і в терміналі відділення банку внесли всю цю суму (чеки у нас є). А через п’ять місяців нам подзвонили і повідомили, що у нас борг по кредиту 580 гривень. Але як таке може бути? Ми ж заплатили ту суму, яку нам сказали!

Виявилося, що ми залишилися винні 1 копійку. Розумієте? Я не знаю як! Через п’ять місяців магазин переїхав в іншу будівлю, представника банку, яка там знаходилася, вже немає, вона не працює більше. І виходить, що вони п’ять місяців бачили, що у нас борг, але нас не турбували за одну копійку, нараховуючи при цьому пеню. В результаті накопичилася сума 580 гривень! І вона буде тільки рости, якщо ми не заплатимо. Дружина вирішила не псувати нерви і заплатила. Але мені прикро, що нас, як лохів, розводять банки, які за одну копійку готові тероризувати клієнта, тільки що віддав їм суму, на 48% більше від вартості покупки.

Ми зв’язалися з прес-службою банку. Там перевірили інформацію і пояснили, що клієнт залишився винен не одну копійку, а цілих шість — по одній копійці за останні шість місяців, протягом яких він повинен був вносити платежі, якби не погасив кредит достроково. З якої причини він не вніс їх — вони не можуть пояснити, співробітник, яка становила договір і повідомила клієнтам суму до погашення, вже звільнилася. Сума в 580 гривень — це комісія за період, в який утворився борг. У банку «просять вибачити їх за можливі незручності» і «готові детально роз’яснити клієнту, як саме утворився борг». І найголовніше — вони вдячні йому, що, на відміну від багатьох інших, хто опинився в подібній ситуації, він просто заплатив і не став скандалити.

Ми подивилися відгуки про цей банк на ресурсі Мінфіну і виявили, що подібні випадки не поодинокі. При цьому, судячи з відповідей на звернення людей, представники банку з готовністю дають роз’яснення по кожному випадку. Виникає тільки одне питання: чому всі ці нюанси не роз’яснюються так докладно до того, як укласти з клієнтом договір про кредитування?

Ну, а читачам ми рекомендуємо ретельніше ставитися до вибору банку, і після погашення кредиту переконатися в тому, що ваша кредитна історія благополучно закрита, обов’язково отримавши квитанцію про відсутність заборгованості.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: