У Глухові подорожчали продукти харчування, а частина людей залишилась без роботи

27.03.2020

Люди за бортом. Ситуація з поширенням коронавірусу перевернула життя з ніг на голову. Ті, хто мав гарну роботу за кордоном, у Києві чи інших великих містах України, вимушені повернутись на малу батьківщину. У рідному Глухові і в кращі часи було ніде працевлаштуватись, а сьогодні – тим більше… Місцеві підприємці, у своїй більшості, також пішли на вимушений карантин.

– Я перукар, чоловік працював у Польщі. З закриттям кордонів він вимушений був повернутись, навіть не встиг там заробити, бо тільки місяць тому поїхав. Я також сьогодні без роботи. У нас десятирічна дитина, знімаємо квартиру. Із родичів – одна мати чоловіка, тож давно розраховуємо тільки на себе. За що будемо жити через місяць – навіть боюсь думати, – говорить 35-річна Юлія.

За оцінками профільних експертів, у ресторанно-готельному бізнесі, розважальній сфері, послугах, продажах, перевезеннях, туризмі тимчасово роботу офіційно втратили більше пів мільйона українців. Тут ключове слово – офіційно, бо багато людей працювали без оформлення.

Зелений – угору. Уже другий тиждень, як в Україні виріс курс долара та євро. Іншими словами, знецінилась гривня. Такого курсу не було вже майже рік. У лютому та на початку березня американська валюта коштувала трохи більше 24 грн. А станом на 24 березня НБУ встановив такий курс: долар – 27,73 грн, євро – 29,63 грн. По всій країні почали скуповувати валюту. Дійшло до того, що попит на іноземні гроші був вищим, ніж їх виявилось у наявності. Тому, наприклад, державний ПриватБанк припинив операції з обміну валюти через дефіцит готівкових доларів та євро. Як повідомляють у пресслужбі банку, обмеження запроваджуються на період проблем з міжнародним авіасполученням. Водночас безготівковий обмін працюватиме у звичному режимі.

Купити валюту у Глухові сьогодні можна в обмінних пунктах або ж у мінял. Там на ранок 24 березня долар продавали по 28,3 грн, євро – 30,1 грн.

Борщ подорожчав. Якщо на минулому тижні у вічі кидались черги за продуктами, то тепер примітні завищені ціни на них. Що не кажіть, а народ ми підприємливий: уміємо заробити на біді.

Так, суттєво змінилась вартість овочів. Продукти борщового набору подорожчали на 35-128%.Наприклад, тиждень тому цибулю можна було купити по 11 грн за кіло, а сьогодні вона вже коштує майже 18, картоплю оцінюють у 16 грн, капусту – 7,6 грн, моркву – 6-10 грн. Дешевим у порівнянні з іншими залишається буряк – по 6 грн.

Прогнозовано злетіла вгору гречка, яку українці скуповують чомусь у першу чергу. З 26 грн за пачку сьогодні її пропонують по 34 і вище. Підприємці підвищили ціни на лимони, знаючи, що в період хвороб, вірусів попит величезний: тиждень назад продавали по 39 гривень, тепер від 64 грн у супермаркеті до 115 (!)  на ринку.

Мережа АТБ підвищення цін на низку продуктів харчування і товари першої необхідності пов’язує з карантином, мовляв у постачальників зросли витрати. Про це йдеться в пресрелізі компанії.

Як би там не було, але все це відчуває на собі простий пересічний українець, який сьогодні опинився у важкій фінансовій ситуації. У соцмережах на тему подорожчання з’явилось багато дописів: люди закликають владу жорстко контролювати цінову політику.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: