З початку карантину на Сумщині поменшало донорів

01.04.2020

У Сумській області знизилася кількість донорів, готових пожертвувати компоненти крові. Про це повідомили у Сумському обласному центрі служби крові, передає suspilne.media.

Попри це, як стверджують у центрі, пологові будинки, онкогематологічні відділення лікарень та операційні продовжують потребувати компонентів крові.

В усіх донорів на вході до Сумського обласного центру служби крові перевіряють температуру.

Лікар-трансфузіолог Денис Луценко розповів, що завдяки здійсненню контрольно-пропускного режиму на вході обмежується кількість донорів, що входять і одночасно перебувають в холі центру. Крім цього, відвідувачі повинні дотримуватися дистанції у 2 метри. Перед донацією у всіх донорів беруть кров з пальця для клінічного експрес-аналізу. З результатами аналізу донори заходять до терапевта для вимірювання тиску, температури та загального огляду.

Після спілкування з терапевтом кожному з донорів пропонують заходити до чайної кімнати та пригощатися печивом та чаєм, що не суперечить донорській дієті, а вже після цього йти на донацію.

«Дієта донора вона така: за 48 годин не можна вживати алкоголю і за 24 години – це дієта по їжі: не можна вживати жареного, жирного, солоного, а також із фруктів не можна їсти банани та авокадо. І молоко не можна вживати» — розповів донор Микола Мазний.

У зв’язку з карантином у залі донацій зменшена кількість ліжок і донорів кладуть на відстані 2 метри один від одного.

До початку карантину до центру щодня приходили здійснити донацію близько 350 донорів. Станом на 31 березня їхня кількість зменшилася майже вдвічі.

Завідувачка відділу медобстеження донорських кадрів Антоніна Бабинець запевнила, що наявного запасу крові вистачить для забезпечення медичних закладів на 6 днів. При чому підготуватися заздалегідь до карантину було неможливо, адже компоненти крові мають обмежений термін зберігання. «Із плазмою трошки легше: її можна заморозити, вона більш довгий час зберігається в карантині, зберігається в морозильниках, то це легше зробити. А от із кров’ю ситуація не така проста, тому що кров може зберігатися лише 42 доби і, незважаючи на те, що в нас запас є, він все одно колись закінчиться, і необхідна буде свіжа кров. Тому в мене велике прохання до тих донорів, які можуть допомогти своєю донацією крові: будь ласка, приходьте. Ваша кров завжди в пригоді стане, і наразі це дуже нагальна потреба у нас», — розповіла Бабинець.

За словами завідувачки відділенням онкогематології Сумської обласної дитячої клінічної лікарні Ліани Нікітенко, на 31 березня на території відділення онкогематології Сумської обласної дитячої лікарні в умовах карантину лікуються 12 дітей. Усі вони, як і ті пацієнти, які лікуються амбулаторно, щодня потребують компонентів крові.

За здані компоненти крові, які після переробки продаватимуться лікувальним закладам Сумської області, можна отримати гроші або ж віддати їх на благодійність, пожертвувавши її в банк крові або вказавши кому саме вони мають бути передані безкоштовно.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: