Сумським заробітчанам не світить допомога по безробіттю

02.04.2020

Українці-заробітчани, які повернулися в Україну з-за кордону у зв’язку з пандемією коронавірусу, не отримають допомоги від центрів зайнятості. Про це повідомив економіст Всеволод Степанюк:

«Гастарбайтери, можливо, зможуть претендувати тільки на мінімальну допомогу, розмір якої взагалі смішний. Але, швидше за все, вони взагалі допомоги по безробіттю не отримають, тому що не платили єдиний соціальний внесок. Що стосується звільнених працівників, яких, швидше за все, скоротять або просто звільнять, то вони можуть розраховувати ось на що: якщо стануть на облік у центри зайнятості, то перші три місяці будуть отримувати допомогу, яка є відсотком від їх зарплати. Максимальна сума виплат на три місяці може бути по 8 тис. грн на місяць».

Також він додав, що прогнозує затримки з виплатою допомоги по безробіттю. «Звідки держава буде брати ці гроші, якщо з урахуванням гастарбайтерів і звільнених у квітні у нас в країні буде мільйон нових безробітних — без урахування тих, що вже мали такий статус? Якщо тільки внески ЄСВ, то їх, ясна річ, не вистачить на виплати. А на догоду МВФ Нацбанк не збирається підтримувати економіку, підтримувати держбюджет і самоусунувся від проблеми карантину і підтримки економіки. Тому я очікую, що будуть серйозні перебої з виплатами допомоги по безробіттю», — сказав економіст.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: