Олександр Стрельченко: Якщо не зупинити реалізацію медичної реформи, кожен день зволікання погіршуватиме становище країни і людей

02.04.2020

З 1 квітня стартував другий етап медреформи «Порошенка-Супрун». Незважаючи на її згубні наслідки для галузі, медреформу не скасовано.

«Якщо терміново не зупинити впровадження другого етапу цієї так званої медреформи, то, крім коронавірусу, нас накриє ще й пандемія туберкульозу. Наразі фінансування тубдиспансерів скорочено наполовину. Якщо минулого року на тубдиспансер виділили 30 млн грн, на які гроші розраховувати зараз – невідомо», — зазначив депутат обласної ради, голова регіональної організації ОПОЗИЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ – ЗА ЖИТТЯ Олександр Стрельченко.

Медичний директор Сумської КНП СОР «Регіональний клінічний фтизіопульмонологічний медичний центр» Віталій Олещенко розповів, що у їхньому закладі щороку лікується півтисячі жителів області. Поки що вони забезпечені протитуберкульозними препаратами, та й хворих, які за станом здоров’я потребують стаціонарної допомоги, госпіталізують без обмежень. Водночас невідомо, в яких умовах працюватимуть після впровадження другого етапу реформи і скільки коштів отримають від НСЗУ.

«Медперсонал попереджають про скорочення. Це дуже велика проблема, і вона зачіпає не тільки тубдиспансер, а й диспансер радіаційного захисту населення, госпіталь ветеранів війни, протитуберкульозні обласних санаторіїв», — наголосив Олександр Стрельченко.

За кількістю хворих на туберкульоз Сумщина посідає в Україні 11 місце і  п’яте – за показниками смертності. В таких умовах втратити заклади, де лікуються хворі на сухоти, неприпустимо.

Опозиціонери закликають владу зберегти медичні заклади і вузьких спеціалістів. Кажуть, саме зараз українці потребують фахової допомоги лікарів і саме зараз посадовці мають усвідомити важливість роботи медиків.

«На останній сесії обласної ради ми запитували керівника області, як функціонуватимуть медичні заклади з 1 квітня? Але відповіді так і не почули! Наша політична сила розробила Антикризовий план для боротьби з поширення епідемії і для захисту людей. Перший пункт у ньому – вимога зупинити другий етап медреформи і закриття лікарень. Якщо цього не зробити, то щодня зволікання, нерішучість та бездіяльності погіршуватимуть становище країни і людей», — резюмував Олександр Стрельченко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: