На Сумщині 53 медзаклади фінансуватимуться зі служби здоров’я

03.04.2020

З 1 квітня в Україні запрацювала друга хвиля медичної реформи. Йдеться про перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. На Сумщині зі служби здоров’я фінансуватимуться 53 заклади, з них комунальних – 44. Про це повідомили у Національній службі здоров’я.

Для цього лікарні мали укласти договір з НСЗУ, а ті профінансують лікування пацієнта там, пише suspilne.media.

«У вас є 2 кейси. Перший — коли ви звертаєтеся до вашого сімейного лікаря. Далі або ваша проблема вирішується на цьому рівні, або він дає вам направлення і ви переходите на вторинний рівень надання меддопомоги. Якщо це екстрений випадок — то незалежно від того, є у вас декларація чи ні — ви отримаєте безоплатну екстрену медичну допомогу. Це не буде залежати від прописки», – каже керівниця НСЗУ Оксана Мовчан.

За словами Андрія Віленського з Нацслужби здоров’я, усього в Україні уклали договір з ними — 1 640 закладів — це 96% лікарень. «Протягом наступних 3 місяців заклади охорони здоров’я будуть отримувати гроші за глобальним бюджетом. Ми на протязі цього часу будемо спрямовувати в заклади той обсяг грошей, які вони мали історично в перерахунку на кількість послуг», – сказав директор департаменту Договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський.

Серед переліку, що фінансуватиме Національне служба здоров`я — це інсульти, лікування хворих на туберкульоз, онко, психічні захворювання, паліатив. Тариф на пологи від НСЗУ, наприклад, назвали близько 8000 грн.

За словами Андрія Віленсього, тариф на лікування для приладу інсульту – один, і не змінюється від характеру захворювання.

Загалом, за словами Оксани Мовчан, до програми медичних гарантій входить 27 пакетів. Цього року на це з держбюджету закладено понад 70 мільярдів. Стосовно окремого фінансування на лікування хворих на коронавірус у НСЗУ наразі чіткої відповіді там не дали. За інформацією Оксани Мовчан, поки йдуть перемовини з урядом.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: