«Скандальні» аналізи померлої жінки із Сумщини відправили на повторний аналіз до Києва

03.04.2020

Аналізи 59-річної померлої жінки із села Козацьке Конотопського району відправили на повторний аналіз до Києва. Жінка померла 31 березня. У Сумському обласному лабораторному центрі тоді повідомили, що вона була хвора на коронавірус, пише suspilne.media.

Після повторного аналізу, який взяли 29 березня, результат на COVID-19 був негативний. Саме цю довідку оприлюднила 2 квітня донька померлої на своїй сторінці у Facebook.

«Мою маму звати Грищенко Олена Михайлівна. Як все почалося — їй по 3 рази на день (робили — ред.) тести. Один показав немає, другий показав — є. Третій показав, що теж в неї немає. Сумська лабораторія казала, що не в мене немає, ні в моєї родини, ні в мами. А з Конотопа кажуть, що є. Але це все ми знаємо зі слів. Нам довідок не показували. Нікому. Бумажка до нас потрапила випадково», – розповіла журналістам донька померлої жінки Альона Приходько.

За словами дівчини, у документі про смерть вказали, що мати померла від коронавірусу іншої форми, якої форми — їм ніхто так і не сказав.

«Вона слабенька була, але трималася. Вона 5 днів була в тяжкому стані, нас всі 5 днів сказали, що в неї нічого немає. Від нас відвернулося село, люди, а я просто хочу добитися правди», – каже дівчина.

Друга довідку, яку опублікував на своїй сторінці Конотопський міський голова Артем Семеніхін. На ній дата — 28 березня, результат — позитивний.

Чому показують два різних результати — говорить Валентина Грузинська з Конотопського відділення лабораторного центру. «Перший аналіз і дослідження було проведене 28.03. Результат ми отримали 29 числа, який був позитивний. Обстежені контактні й серед контактних у цій родині були виявлені дві особи, хворі на коронавірусну інфекцію. Це чоловік і син. Зараз вони перебувають на амбулаторному лікуванні. Повторний аналіз був зроблений 29. 03. Результат був отриманий 31 березня, бо затримка результату згідно з проведеним дослідження стала негативною», – каже Валентина Грузинська.

За її словами, при дослідженні повторних випадків згідно з методикою проведення досліджень, у 5% випадків результати можуть бути негативними.

Що кажуть в лабораторному центрі?

«У цієї хворої був безсумнівно позитивним (результат — ред.). Позитивні результати виявлені також у контактних осіб — у сім’ї… Єдине, що я скажу, ПЦР — це метод високочутливий. Деяким речовинам притаманно пригнічувати цю реакцію. Це вата, деревина і в першу чергу ліки вони зробили своє діло. Вона могла навіть вилікуватися, бо лікування проводилося правильне. І померла вона може не від того, що вірус, а від того, що в неї була хвороба — діабет 1 ступеню», – прокоментував на брифінгу директор Сумського лабораторного центру Володимир Збаражський.

За його словами, повторно будуть досліджуватися і аналізи контактних осіб. А щодо того, як бути зі спірними результатами сказав, що відправлятимуть їх у Київ як підтвердженні аналізи.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: