У Глухові продуктовий ринок відкрили на 3 дні і знову закрили

05.04.2020

Напередодні 4 квітня з перевіркою на продуктовому ринку в Глухові побула обласна комісія, проінспектувавши, як виконуються відповідні санітарні умови в період карантину. Ніяких нарікань відносно дезінфекцій, індивідуального захисту як персоналу, так і продавців, у перевіряючих не було. Але не виконувалась норма відстані – знаходження на ринку не більше, ніж 1 людина на 20 кв.м, а також дотримання відстані у 1,5 метри між покупцями.

Зранку 5 квітня всі підприємці прийшли на ринок і запросили представників Держпродспоживслужби. Люди намагались достукатись до перевіряючих. Всі, як один, занепокоєні, що вклали великі гроші у товар, який тепер просто викинути.

— У мене працює четверо людей, за місяць я сплачую 8,5 тис. грн податків. Закупив багато товару, а тепер реалізувати його не можу. Ми понесли веикі збитки, — говорить підприємець Аркадій. – Щоб взяти звільнення від сплати, треба було, як виявилось, до 30 березня написати заяву, ми про це не знали. Тепер торгувати не будемо, але податок сплати.

— Я не можу зрозуміти одного: навіщо ви обнадіяли нас, відкрили ринок на 3 дні, ми тільки-но закупили продукти і вся діяльність ринку припинилась, — говорить Сергій. – Ми намагаємось дотриматись всіх вимог: дизінфікуємо місця, всі в масках і рукавичках. Якби так магазини все це виконували. Ринок виявився крайнім, став кісткою в горлі комусь.

Люди наголошували, що будуть особисто контролювати відстань між покупцями у 1,5 метри. Але не вирішеним залишилось питання перебування 1 людини на 20 кв.м на ринку.

Представники Держпродспоживслужби на закритті, ніби, не наполягають, але вимагають дотриматись прописаних умов. При цьому, як зазначив начальник Держпродспоживслужби у м.Глухів Сергій Кравченко, якщо будуть порушення, то дирекція ринку має сплатити штраф 70 тис. грн.

Розмістити по 1 людині на 20 квадратних метрів виявилось не реальною задачею.

— Ми зробили все, що вимагалось: ретельно проводили дезінфекцію, підприємці слідкували за дотриманням норм. Але ж умова відносно кількості людей, яка прописана МОЗ, одразу не реальна для нашого ринку, бо проконтролювати кількість покупців на всій території ніхто не зможе, — зазначив директор продуктового ринку Андрій Карлов.

Як повідомили представники Держпродспоживслужби, 6 квітня буде проходити засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, там ще раз буде обговорено питання по роботі ринку. А поки підприємці залишились один на один зі своїми проблемами.

nedelya.info

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: