Сумські екологи перевірили інформацію про забруднення Псла

07.04.2020

У суботу, 4 квітня, із соціальної мережі Фейсбук Державній екологічній інспекції у Сумській області стало відомо про можливе забруднення р. Псел за межами м. Сум. Для перевірки зазначеної інформації на місце оперативно виїхали працівники Інспекції та відібрали проби води у двох створах: з р. Псел біля скиду з очисних споруд КП «Міськводоканал» Сумської міської ради та на 150 м нижче за течією.

Відділ інструментально-лабораторного контролю здійснив перші дослідження води. За попередніми результатами гідрохімічного аналізу, у Пслі спостерігається тенденція до покращення якості води за окремими показниками. Зокрема, станом на 04.04.2020, концентрації сульфатів, хлоридів та завислих речовин були значно нижчі, ніж у лютому.

Проте, у пробах встановлено перевищення вмісту нітритів у порівнянні з гранично допустимою концентрацією (ГДК) для водойм рибогосподарського призначення. Так, у пробі, відібраній в районі скиду з очисних споруд, він у 6,4 разів вищий за норму, а в іншій пробі концентрація нітритів перевищує ГДК майже у 5,8 разів.

Слід зауважити, що подібні показники води у Пслі фіксуються протягом останніх кількох років. Надвисокий вміст нітритів у річковій воді може свідчити про потрапляння до неї недостатньо очищених стічних вод. А отже, це говорить про необхідність негайної реконструкції чи модернізації міських очисних споруд. Проте, наразі Інспекція не може стверджувати, що зафіксоване перевищення вмісту забруднюючих речовин спричинене саме незадовільною роботою очисних споруд КП «Міськводоканал», оскільки перевірка самого підприємства не проводилась.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: