Чому в Сумах затягують справу вбивства двох сумчанок?

07.04.2020

Учора, 6 квітня Ковпаківський районний суд Сум уже уп’яте відклав справу за обвинуваченням Євгена Тимченка у вбивстві двох сумчанок. Цього разу його адвокатеса Надія Гаврилюк подзвонила до суду і сказала, що погано себе почуває, передає sumy.today.

Строк притягнення Тимченка до кримінальної відповідальності закінчується менше, ніж через чотири місяці. Якщо до того часу суд не винесе вирок і той не набере законної сили (тобто його ще має розглянути апеляція), Євген Тимченко вийде на волю. Так як суд не зможе його засудити більше, ніж на 15 років. Цей термін закінчується у серпні цього року.

Як і за що убили неповнолітню сумчанку. Із рішення суду

З серпня 2005 року приблизно о 16 год. 30 хв. чоловік, виходячи із магазину «Черепінський» зустрів свою знайому, яка йшла у напрямку Блакитних озер , і вступив з нею у розмову. Почувши від дівчини , що вона прямує до своїх друзів, які чекають її в районі пляжу на Блакитних озерах , він запропонував провести її до цього місця. Пішов разом з нею по ґрунтовій дорозі у напрямку Блакитних озер. Коли вони проходили повз лісосмугу, яка знаходиться поблизу залізничного мосту через р. Псел, пересвідчившись, що поблизу немає сторонніх осіб,  чоловік напав на дівчину, і розкладним ножем «метелик», який був при ньому, наніс їй удар в ліву частину грудної клітини, а також у шию. Після цього дівчина стала кликати на допомогу і намагалася втекти, однак чоловік наздогнав її, і між ними зав’язалася боротьба. В ході неї чоловік, подолавши опір і стоячи за спиною у дівчини, своєю лівою рукою затулив їй рота, щоб не кричала, а правою рукою, у якій був ніж, заподіяв дві різаних рани в області шиї, пошкодивши ліву загальну сонну артерію. Після цього поклав її на землю. Дівчина померла на місці. Після цього чоловік зняв з дівчини дві золоті каблучки, золотий ланцюжок і забрав її мобільний телефон. Загальна вартість викрадених речей склала 2716 грн. Труп чоловік  накрив ковдрою і залишив у лісосмузі.

Труп, захований у дивані. Із рішення суду

9 серпня 2005 року приблизно о 21 годині чоловік напав на іншу свою знайому у вітальні її квартири. Поваливши потерпілу на підлогу, лівою рукою затулив їй рота, щоб та не кричала, і щоб подолати її опір наніс кілька ударів кулаком правої руки в голову. Після цього дівчина  вирвалася від нього і, кличучи на допомогу, намагалася втекти у кімнату квартири, однак чоловік наздогнав її там, повалив на підлогу обличчям вниз і долонею лівої руки затулив їй рота і носа. Кулаком правої руки чоловік наніс кілька ударів в область голови, внаслідок чого вона втратила свідомість, та продовжував перекривати долонею лівої руки її дихальні шляхи. Внаслідок цього дівчина померла. Після цього чоловік заволодів її майном: DVD-програвачем, акустичною системою, сабвуфером, дистанційним керуванням та мікрофоном до системи караоке, мобільним телефоном, магнітофоном, дистанційним керуванням та  DVD- і аудіо-дисками Крім цього, спортивною сумкою, чоловічим джемпером, золотим браслетом та 50-тьма гривнями. Загальна вартість викрадених речей склала 2400 грн. Також вбивця забрав паспорт  і військовий квиток її чоловіка. Після цього навів порядок у квартирі, а труп дівчини поклав у диван, заваливши його зверху книгами, журналами, взуттям, предметами одягу та іншими речами, які були у квартирі. У подальшому чоловік продав викрадені речі, отримавши за них 270 грн…

З деталями справи читач може ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи 1-5/2006.

Чому скасували вирок

Нагадаємо: іще у 2006-му Євген Тимченко уже був засуджений до довічного позбавлення волі. Але через 10 років його справу розглянув Європейський суд з прав людини, який вирішив, що із Тименком жорстоко поводилися працівники міліції. Європейський суд з прав людини вважає, що той факт, що національні суди у цій справі «не вилучили з доказової бази зізнавальні показання, зробило провадження в цілому несправедливим».

Із рішення Європейського суду:

«Обращаясь к настоящему делу, Суд отмечает, что, в соответствии с медицинским заключением, имеющимся в материалах дела, заявитель имел некоторые телесные повреждения в момент его ареста 17 августа 2005 года. Более конкретно, у него были ссадины на спине и животе. Хотя он и не объяснил происхождение этих травм Суду, он никогда не утверждал, что в них виноваты власти. Кроме того, Суд отмечает, что днем позже заявитель прошел судебно-медицинское обследование, в ходе которого у него было выявлено гораздо больше телесных повреждений. Так, во время этого обследования у него были обнаружены многочисленные ушибы и ссадины на голове, теле и левом бедре. Кроме того, у него имелись линейные ссадины на обоих запястьях. Происхождение этих дополнительных телесных повреждений, которые заявитель получил, находясь под контролем властей, так и не было объяснено. Поэтому Суд считает в достаточной степени установленным, что заявитель получил телесные повреждения в результате жестокого обращения, за которое Правительство должно нести ответственность по Конвенции, и которое должно быть классифицировано как бесчеловечное и унижающее достоинство. Несомненно, если бы это обращение было в достаточной степени доказано, его следовало бы классифицировать как пытки. Тем не менее, Суд не имеет в своем распоряжении доказательной базы, которая позволила бы ему установить, в соответствии с требуемым стандартом («вне разумного сомнения»), что обращение с заявителем достигло уровня «пыток».

Суд не квапиться

Через рішення ЄСПЛ справу Тимченка удруге розглянув Верховний суд у 2017 році. Він скасував обвинувальний вирок і направив справу на новий розгляд до Ковпаківського райсуду Сум. Тут справу розглядають вже більше двох років — із листопада 2017-го. Уже доходило до того, що суддя вчасно не вийшла із нарадчої кімнати по іншій справі, через що обвинуваченому не встигли продовжити запобіжний захід і його випустили із СІЗО. Через це матері вбитих дівчат проводили мітинг під судом. Підтримати їх тоді прийшло близько 300 сумчан.

У Сумах матері вбитих дівчат вимагають повернути обвинуваченого за грати. Нагадаємо: в ніч з 23 на 24 травня із Сумського СІЗО випустили обвинуваченого Євгена Тимченка через те, що суддя Ольга Котенко не розглянула клопотання прокурора про подовження строку тримання під вартою Тимченка, бо була в нарадчій кімнаті в іншому процесі.

Опубліковано Суми Сьогодні / Sumy.Today Вівторок, 28 травня 2019 р.

Зараз справу знову не слухають вже більше місяця. Останнє засідання відбулося 20 лютого. Після цього, за даними речниці Ковпаківського районного суду Сум Вікторії Сиріциної справу відкладали вже п’ять разів. Зокрема, 10 березня «з інших підстав», 17 і 19 березня, бо одна із суддів колегії не вийшла із нарадчої кімнати по іншій справі, 3 квітня через відпустку другої судді. 6 квітня  — за дзвінком адвоката обвинуваченого. Наступне судове засідання призначене на завтра, 8 квітня, на 10.00.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: