Кокер-спанієль Тоні — надійний помічник сумських прикордонників

08.04.2020

Серед охоронців державних рубежів існує думка, що жодна служба не потребує собак так, як прикордонна. Їх нюх та здібності незамінні під час пошуку наркотиків, зброї та вибухових речовин, затримання нелегальних мігрантів та інших правопорушників. Саме так вважає і старший прапорщик Руслан Божок.

Він проходить службу на посаді інструктора кінологічної групи відділення інспекторів прикордонної служби «Бачівськ» відділу прикордонної служби «Глухів» імені Петра Калнишевського, Сумського прикордонного загону. Його надійним помічником є спеціальний службовий собака з пошуку наркотичних речовин – Тоні, породи англійський кокер-спанієль. Разом вони лише два роки. Але Тоні, виконуючи службові обов’язки, вже неодноразово попереджував спроби незаконного переміщення через державний кордон наркотичних та психотропних речовин.

Так, оглядаючи в пункті пропуску «Бачівськ» автомобіль «Renault Megane» російської реєстрації, який слідував до Росії, в салоні транспортного засобу Тоні спрацював на одного з пасажирів. Ретельно перевіривши вміст кишень верхнього одягу чоловіка, охоронці кордону виявили згорток з речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору вагою біля 5 грамів, 2 згортки з порошкоподібною речовиною загальною вагою біля 2 грамів та металеву ємність з речовиною темно-коричневого кольору вагою біля 1 граму. 39-річний правопорушник пояснив правоохоронцям, що дані речовини є марихуаною, амфетаміном та гашишем відповідно.

Руслан говорить про свого улюбленця, що у того є свій ключик для розуміння людини. Утім, переконаний, що 90% результативної роботи собаки – це грамотне управління нею кінологом. Дякуючи такому тандему, а відтак і результатам служби, Руслан Божок неодноразово заохочувався керівництвом ДПСУ за вагомий внесок у справу захисту інтересів держави на кордоні, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання військового обов’язку.

Варто нагадати, що саме Руслан Іванович став безпосереднім учасником події, яка назавжди залишиться в історії не тільки Сумського прикордонного загону, а й всієї Державної прикордонної служби України окремим, особливим рядком. 4 жовтня 2013 року військовослужбовці відділу «Сопич» під час виконання службових обов’язків в пункті пропуску «Бачівськ» ціною власного здоров’я знешкодили підривника.

Тоді, в ніч з 3 на 4 жовтня, до пункту пропуску «Бачівськ» на в’їзд в Україну з Росії прибув мікроавтобус марки «Мерседес» молдовської реєстрації з 4 пасажирами – громадянами Молдови. Під час огляду транспортного засобу завдяки пильності Руслана Божка було виявлено ще одного чоловіка, який ховався в салоні під ковдрою. Як з’ясувалося, чоловік у такий спосіб безперешкодно перетнув російський пункт пропуску «Троєбортне».

Для додаткової перевірки затриманого було переведено до кабіни паспортного контролю, де він надав прикордоннику паспорт громадянина Росії. У ході перевірки документу було встановлено, що він йому не належить. У подальшому під час проведення співбесіди затриманий громадянин здійснив підрив себе невідомим вибуховим пристроєм, під час якого загинув та було поранено двох прикордонників: Миколу Уска та Руслана Божка.

Тоді прикордонники не тільки завадили терористу перетнути державний кордон, а й своїми тілами прикрили товаришів по службі. Вони продемонстрували приклад справжнього героїзму та самовідданого служіння своїй Батьківщині.

Указом Президента України військовослужбовців нагороджено орденами «За мужність» ІІІ ступеня.

Східне регіональне Управління ДПСУ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: